Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister školstva Peter Plavčan si vie predstaviť školy aj bez známkovania
Zdielať na

Minister školstva Peter Plavčan si vie predstaviť školy aj bez známkovania

BRATISLAVA / Tradičný systém vzdelávania by sa na Slovensku mohol obohatiť prvkami, ktoré prispejú k väčšej radosti detí zo školy. Minister školstva Peter Plavčan vyzdvihuje alternatívny výchovno-vzdelávací program montessori. Zameriava sa na podporu dieťaťa pri rozvíjaní jeho poznatkov a zručností. Aktivity vykonáva dieťa pre uspokojenie seba samého, nie vyučujúceho.

Plavčan zároveň dodáva, že si vie predstaviť úpravu štátneho vzdelávacieho programu tak, aby deti na prvom stupni základných škôl neznámkovali. Všetko však podľa neho treba robiť po malých krokoch.

Minister pripúšťa, že slovenskí žiaci sú často v školách nespokojní a nešťastní. Pri montessori vyzdvihuje napríklad prístup učiteľa k žiakovi či menšiu úroveň stresu.

Biológia v lese

Zároveň hovorí aj o iných organizačných opatreniach, ktoré radosti zo školy môžu napomôcť. Spomína napríklad hodiny biológie v lese či systém zrušených hodín, pričom učiteľ preberá predmet tak dlho, kým udrží záujem detí.

Ako dodáva, niekedy treba urobiť iba malé kroky, aby boli učitelia a deti v školách spokojnejší. Niektoré opatrenia budú podľa Plavčana súčasťou diskusie pri okrúhlych stoloch odborníkov, ktoré ministerstvo školstva bude iniciovať.

Dokument o úlohách

Plavčan zároveň dodáva, že do mesiaca od schválenia programového vyhlásenia vlády pripraví rezort krátky dokument, ktorý bude hovoriť o úlohách na tento rok. Následne zvolá ministerstvo okrúhle stoly a bude rokovať, čo je správna cesta pre slovenské školstvo.

Ku každej z úloh chce minister zriadiť komisie odborníkov, ktorých nominujú účastníci okrúhlych stolov. O postupe komisií chce ministerstvo informovať aj školskú verejnosť, aby vedela ohodnotiť stupeň rozpracovanosti konkrétnych úloh.

Okrúhle stoly

Minister Plavčan už informoval aj školské odbory o pripravovanom pláne konkrétnych úloh a opatrení, ktoré sa budú realizovať do konca tohto roka. Návrh dokumentu pripravia do 16. mája, keď ho ministerstvo pošle partnerom na pripomienkovanie.

Následne do 20. mája na pôde ministerstva zorganizujú okrúhle stoly s odborníkmi z praxe, pedagógmi, predstaviteľmi iniciatív a s odborármi. Výsledky pripomienkovaného a upraveného dokumentu uverejnia do konca mája a pristúpia k plneniu konkrétnych zadefinovaných úloh.

Minister školstva je vo funkcii krátko, opozícia ho už chcela odvolať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy