Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Knihu Sekerou a nožom zaradili do povinného čítania, katolíci spíšu petíciu
Zdielať na

Knihu Sekerou a nožom zaradili do povinného čítania, katolíci spíšu petíciu

BRATISLAVA / Veľký rozruch vyvolalo zaradenie knihy Sekerou a nožom od Petra Pišťanka a Dušana Taragela do povinného čítania pre maturantov. Katolícke školy chcú spustiť petíciu, aby ju pre vulgarizmy zo zoznamu vyškrtli. Prečítal si ju už aj minister školstva a diskutovala o nej ministerská komisia.

"V tejto knihe je drsná pornografia, vulgarizmus a nechcem, aby to povinne museli čítať celé generácie žiakov," hovorí prezident Združenia katolíckych škôl Ján Horecký.

"Ja som si knihu cez víkend prečítal a podľa môjho názoru 19-ročnému človeku nič neurobí. To, či by mala byť, alebo nemala byť povinnou literatúrou, nechám na odbornú komisiu," povedal minister školstva Peter Plavčan.

Grc grcom

Podľa odbornej komisie má význam práve v tom, ako zachytáva premenu literatúry v nie tak dávnej dobe. "Aj zástupca katolíckych škôl je slovenčinár, literatúru vyštudoval. Mali by poznať literatúru naprieč spektrom celých dejín, mali by vedieť s touto literatúrou na hodinách pracovať," vysvetľuje Ivana Gregorová zo Štátneho pedagogického ústavu.

"Náš problém nie je to, že nie sme kompetentní žiakom vysvetliť, prečo je grc grcom. Ale ten žiak sa grcom nemusí kŕmiť. Tým nemyslím túto knihu, alebo autora, to je hyperbola," hovorí Horecký.

Ministrovi sa páči

Dušan Taragel ako autor parodických poviedok napísal, že z reakcie katolíckych škôl cíti hanbu. "Naozaj veria tomu, že nejaká kniha poviedok môže zdeformovať žiakov až tak, že ich zvedie z cesty k láske, porozumeniu, slušnosti? Čo potom robia oni, učitelia a riaditelia škôl, keď ich každodennú prácu dokáže prevalcovať smiešna kniha poviedok?" reaguje spisovateľ Taragel.

"Ako celok, je kniha veľmi dobrá a vystihuje dobu," povedal minister Plavčan. Práve učitelia majú žiakom vysvetliť, že ide o umeleckú nadsázku a že použité vulgarizmy majú len zosilniť vyznenie textu.

Dosť vlastného rozumu

"Z nášho pohľadu majú tieto vulgarizmy funkčnosť," povedala Gregorová. Odborná komisia zopakovala,že kniha je v povinnom čítaní opodstatnene, no prizve zástupcu katolíckych škôl, aby z nej vybrali menej expresívne poviedky.

"Je to smiešne. Aj 18-roční ľudia nemusia povinne čítať vulgarizmy," myslí si Horecký. Krátko na to Dušan Taragel odkázal, že ho teší, že zvíťazil na ministerstve zdravý rozum, neteší ho, že komisia bude vyberať z poviedok.

"Myslím si, že študenti stredných škôl majú dosť vlastného rozumu, aby si vedeli vybrať, čo chcú čítať. A tí, čo ho dosť nemajú, čítať aj tak nebudú," povedal Taragel.

Téme sa venuje redaktorka Barbora Jánošová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy