Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Robert Fico aj v nedeľu ostáva na ARO, jeho stav sa zlepšuje
Zdielať na

Robert Fico aj v nedeľu ostáva na ARO, jeho stav sa zlepšuje

BRATISLAVA / Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico ostáva aj v nedeľu po operácii srdca na anestéziologicko–resuscitačnom oddelení (ARO). Pre televíziu JOJ to potvrdila hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Šéfovi kabinetu v piatok 22. apríla urobili dvojitý bypass srdca.

Šéfovi kabinetu v piatok 22. apríla urobili kardiochirurgický zákrok v NÚSCH v Bratislave. Zákrok urobil prednosta kliniky Michal Hulman, ktorý zdôraznil, že zákrok prebehol štandardne. 

"Pán premiér Robert Fico je po kardiochirurgickom výkone stabilizovaný. Pooperačný vývoj je dobrý, má sa dobre. Áno, je ešte na ARE," uviedla to pre televíziu JOJ hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová.

Náhrada za Fica

Bližšie informácie o operácii na žiadosť rodiny nemocnica neposkytuje. Ako tiež hovorkyňa uviedla, zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, kedy predsedu vlády z nemocnice prepustia.

Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová informovala agentúru SITA, že po dohode s Robertom Ficom ho stále zastupujú vicepremiéri tam, kde je potrebná jeho fyzická prítomnosť.

Napríklad vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho poveril predložiť v parlamente programové vyhlásenie vlády. "Ad hoc budeme komunikovať a riešiť ďalšie záležitosti tak, ako to bolo doteraz," dodala hovorkyňa.

Čo je bypass

Premiérovi lekári robili podľa informácií Denníka N bypass, pri ktorom sa pomocou spojky obídu zúžené cievy. V prípade premiéra išlo o odstránenie zúženia ciev na troch miestach, teda trojnásobný bypass, tvrdí denník. Pri zavedení bypassov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka.

"Robia sa na srdci operácie chlopní alebo sa robia operácie na cievach srdcových, čo sa nazýva aortokoronárny bypass, kde sa premosťujú tie úseky ciev, ktoré sú významne zúžené. Z hľadiska pacienta, ten nevidí rozdiel, či má dvojitý alebo štvoritý bypass," vysvetľuje kardiologička Katarína Dulková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy