Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico je po operácii srdca stabilizovaný, toto ho ešte čaká
Zdielať na

Fico je po operácii srdca stabilizovaný, toto ho ešte čaká

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico je po piatkovej operácii v stabilizovanom stave a jeho prognózy sú dobré. Povedala to pre televíziu JOJ hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová. Bližšie informácie o operácii však na žiadosť rodiny nemocnica neposkytuje. Ako tiež hovorkyňa uviedla, zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, kedy predsedu vlády z nemocnice prepustia.

Šéfovi kabinetu v piatok 22. apríla urobili kardiochirurgický zákrok v NÚSCH v Bratislave. Zákrok urobil prednosta kliniky Michal Hulman, ktorý zdôraznil, že zákrok prebehol štandardne. Podľa informácií TV JOJ má Fico poškodené tri cievy a sú nepriechodné na 65 percent.

"Stav pána predsedu vlády Roberta Fica je po včerajšom kardiochirurgickom zákroku naďalej stabilizovaný. Leží na ARE a prognózy sú dobré," uviedla pre televíziu JOJ hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová.

Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová informovala agentúru SITA, že po dohode s Robertom Ficom ho stále zastupujú vicepremiéri tam, kde je potrebná jeho fyzická prítomnosť. Napríklad vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho poveril predložiť v parlamente programové vyhlásenie vlády. "Ad hoc budeme komunikovať a riešiť ďalšie záležitosti tak, ako to bolo doteraz," dodala hovorkyňa.

Čo je bypass

Premiérovi lekári robili podľa informácií Denníka N bypass, pri ktorom sa pomocou spojky obídu zúžené cievy. V prípade premiéra išlo o odstránenie zúženia ciev na troch miestach, teda trojnásobný bypass, tvrdí denník. Pri zavedení bypassov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka.

"Robia sa na srdci operácie chlopní alebo sa robia operácie na cievach srdcových, čo sa nazýva aortokoronárny bypass, kde sa premosťujú tie úseky ciev, ktoré sú významne zúžené. Z hľadiska pacienta, ten nevidí rozdiel, či má dvojitý alebo štvoritý bypass," vysvetľuje kardiologička Katarína Dulková.

Čo ho čaká?

Podľa kardiologičky ide o zákrok neporovnateľný s operáciou žlčníka či slepého čreva. Kardiochirurgických zákrokov sa ale na Slovensku urobia tisícky ročne. A vďaka kvalite slovenských lekárov sú vysoko úspešné.

Podľa kardiologičky Dulkovej je po takejto operácii pobyt v nemocnici približne 7 až 14 dní. Doba rekonvalescenie je šesť až osem týždňov. "Musí si osvojiť nový životný štýl. Treba znížiť mieru stresu. Do pol roka by mal absolvovať kúpeľnú liečbu," dodáva kardiologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy