Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maturanti sa rozhodujú, čo so životom. Či ísť pracovať, alebo študovať
Zdielať na

Maturanti sa rozhodujú, čo so životom. Či ísť pracovať, alebo študovať

BRATISLAVA / Pre mnohých stredoškolákov prichádza čas na veľmi vážne uvažovanie nad tým, čo ďalej. Či sa vrhnúť do života, alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Ďalšou otázkou je, ako sa do života vrhnúť, či na akej univerzite pokračovať.

Súčasná generácia absolventov sa oproti tým minulým líši. "Mladí sú určite dravejší, možno flexibilnejší, samozrejme, oveľa viac si vážia svoj voľný čas, chcú mať veľmi striktne oddelené od-do a mať veľa benefitov, vysoký plat, moc sa nenarobiť," vykresľuje absolventov generálna riaditeľka portálu Profesia Ivana Molnárová.

Nedostatky maturantov

Majú ale aj svoje nedostatky. "Častokrát nevedia komunikovať, chýba im kritické myslenie, čo súvisí aj s kvalitou školstva," dodáva.

Mladí ľudia sú zvyknutí pracovať s novými technológiami či zariadeniami. "Ovládajú mobilné telefóny či iné vymoženosti. Možno sú až príliš zahĺbení v technológiách a nie sú schopní komunikovať priamo," vyratúva.

Absolventi technických škôl

Naďalej platí, že najľahšie si hľadajú uplatnenie absolventi technických škôl. "Pracovných pozícií je stále viac a viac. Tým, že Slovensko je orientované na automobilový priemysel, celkovo priemysel, žiadajú tieto firmy absolventov, ktorí skončia práve technické odbory," hovorí Molnárová.

Uplatniť sa pomerne rýchlo vedia aj absolventi informačných technológií. "Týchto pracovných pozícií je najviac," hovorí generálna riaditeľka portálu Profesia.

Odbory

Mladých, ktorí chcú študovať priemyselné školy, ubúda. "Po nich je ale práve veľký dopyt, lebo naozaj majú veľké uplatnenie na slovenskom trhu práce," konštatuje. Nemusia to byť nevyhnutne len absolventi vysokých škôl, môžu mať ukončenú strednú priemyselnú školu.

Medzi nedostatkové pozície patrí žurnalistika, právo a tiež farmaceuti. Na trhu je totiž veľa absolventov a málo pracovných ponúk.

Najžiadanejšie pozície sú technické smery, IT, inžinierske smery či eletrotechnici.

Viac pracovných pozícii

Odborníci už dlho hovoria, že situácia na trhu práce je v porovnaní s predošlým obdobím lepšia. "Situácia sa naozaj zlepšuje a už minulý rok sme mali o 30 percent viac pozícií ako napríklad v roku 2014. Tento istý trend potvrdujú aj prvé mesiace tohto roka," konštatuje Molnárová.

Mesačne prináša portál Profesia 20 až 22 000 pozícii. V júni sa ale stáva, že na trhu je mnoho absolventov a nie až také množstvo pozícii. "Teraz sa zvyšuje podiel pracovných pozícii aj vhodných pre absolventov a keď v minulosti bolo možno tisíc pracovných miest mesačne, teraz je to od 4 do 4 500 pozícii mesačne," vysvetľuje generálna riaditeľka.

Kritéria na štúdium

Univerzálny návod pre absolventov neexistuje. Školu je dobré si vybrať na základe jednoduchých kritérií. "Ten odbor musí študenta baviť. Nedoštudovať školu len preto, aby som mal titul. Vyberať si, aké mám uplatnenie v rámci trhu práce, nielen zo Slovenska, ale z pohľadu celkového," hovorí Molnárová.

"To, že idú technológie do popredia, to je jasné, budeme potrebovať obrovské množstvo technológov, IT špecialistov, ale aj špecialistov na DNA alebo nanotechnológie, či vedcov," dodáva.

Do úvahy treba brať aj aspekt stárnutia populácie. "Potrební budú určite aj medici," hovorí Molnárová.

Ako si vybrať vysokú školu, radí generálna riaditeľka portálu Profesia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy