Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladí Slováci v testovaní IT znalostí pohoreli, nezabodovali ani špecialisti
Zdielať na

Mladí Slováci v testovaní IT znalostí pohoreli, nezabodovali ani špecialisti

BRATISLAVA / Stovky mladých ľudí, ktorí sa hodnotia ako IT špecialisti, dosiahli v niekoľko mesačnom testovaní IT Fitness podpriemerné výsledky. Do projektu sa zapojilo 21 999 ľudí najmä vo veku 15 až 30 rokov.

"Očakávali sme priemernú úspešnosť 50 až 60 percent. Dosiahli sme 45," konštatuje prezident IT Asociácie Slovenska.

IT Fitness test bol rozdelený na informačnú, nepovinnú časť, ktorú vyplnilo 4 114 respondentov, a samostatnú testovaciu časť, pričom testovacia časť bola pripravená špeciálne pre základné školy a špeciálne pre stredné a vysoké školy.

Žiaci, študenti i dospelí

Do testu pre základné školy sa zapojilo 2 746 žiakov vo veku sedem až 16 rokov. Priemerná úspešnosť u detí bola 41,27 percent.

Test pre stredné a vysoké školy vyplnilo 17 253 účastníkov s priemernou úspešnosťou 45,79 percenta.

Len štyria účastníci vo veku 18 až 35 rokov dosiahli úspešnosť 100 percent. Spomedzi žien boli najúspešnejšie dve respondentky, ktoré získali 96 percent.

Najmladšími účastníkmi boli tri sedemročné žiačky zo Základnej školy s materskou školou v Špačinciach a jeden sedemročný žiak zo Základnej školy v Odoríne. Najstarším účastníkom v teste pre respondentov nad 15 rokov bol 81-ročný muž.

Slabé IT zručnosti

Testovanie podľa tvorcov ukázalo, že pretrváva trend, keď horšie výsledky sú v úlohách, kde je potrebné použiť istú mieru abstrakcie, skombinovať teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami a zručnosťami, použiť zložitejšie operácie. Stále sú pomerne slabé IT zručnosti v oblasti bezpečnosti.

Európska kampaň je reakciou na rastúci dopyt po kvalifikovaných odborníkoch v oblasti informačných a komunikačných technológií, ktorých v súčasnosti nie je dostatok. Odbornú garanciu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Digitálny líder Slovenska.

Test pre širokú verejnosť

Test nebol určený ani tak pre pracovníkov v IT, ako práve pre širokú verejnosť. Účastníci boli rozdelení na dve skupiny - ZŠ a SŠ, VŠ a všetci ostatní adepti o zamestnanie.

Preverovali sa pritom vedomosti pri práci s internetom, kancelárskymi nástrojmi a taktiež v oblasti zvládnutia sociálnych sietí a počítačových systémov. Online test obsahoval 25 otázok so štyrmi variantmi odpovedí z rôznych oblastí IT.

"Naším cieľom nebolo vytvoriť test s veľmi vysokou úspešnosťou, ale test, ktorý bude vedieť odlíšiť respondentov s dobrými vedomosťami a zručnosťami od respondentov so slabými vedomosťami a zručnosťami. Najväčšie medzery mali účastníci v oblasti bezpečnosti a počítačových systémov, najmenšie, pokiaľ ide o sociálne siete a internet," uviedol projektový manažér IT Fitness testu František Jakab.

IT znalosti si otestovalo takmer 22 000 ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy