Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak sa Sieť a Smer dohodnú, Beblavý odíde. Matovič chce predčasné voľby
Zdielať na

Ak sa Sieť a Smer dohodnú, Beblavý odíde. Matovič chce predčasné voľby

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer-SD o vytvorení vlády, členstva v strane Sieť sa vzdajú poslanci Miroslav Beblavý, Simona Petrík a Katarína Macháčková.

"Koaličné rozhovory k vzniku vlády vedenej Smerom sú podľa nás, predstaviteľov Siete, nielen porušením jasných predvolebných záväzkov, ale aj prísľubov, ktoré sme všetci dali," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Miroslav Beblavý.

"Po štyroch rokoch stabilnej vlády Smeru bez akýchkoľvek koaličných partnerov sme boli svedkami zásadnej radikalizácie politických pomerov na Slovensku, ako aj svedkami toho, že sa do parlamentu dostali kotlebovci. Nikto, kto to so Slovenskom myslí dobre, si nemôže myslieť, že štyri roky takejto vlády pomôžu Slovensku, že oslabia radikalizmus a dostanú nás na dobrú cestu," doplnil.

Postoj a názor

Voličov zároveň vyzval, aby svoje stanovisko k rokovaniam Siete vyjadrili na internetovej stránke www.nievmojommene.sk. "Chcem vyzvať aj našich členov, aby aj oni dali najavo svoj postoj a názor," hovorí Beblavý.

Členka Siete Katarína Macháčková spomenula, že ak sa svojho členstva v Sieti vzdá, ostane zatiaľ nezávislá a potom zváži ďalšie kroky. Beblavý tiež pred novinármi pripomenul, že svoje ďalšie pôsobenie neriešil a s Radoslavom Procházkom nekomunikuje. Možný odchod zo Siete dnes na svojom facebookovom profile oznámila aj členka strany, 33- ročná Simona Petrík.

Matovič: je to podvod na voličoch

Stali sme sa súčasťou podvodu, ktorý na vlastných voličoch spáchali Béla Bugár a Radoslav Procházka. Na úvod tlačovej konferencie to dnes povedal predseda hnutia Obyčajní ľudia-NOVA Igor Matovič, ktorý vyzval na uskutočnenie predčasných parlamentných volieb.

Novozvolených poslancov za Sieť a Most-Híd vyzval, aby nasledovali príklad svojich troch kolegov a zvážili, či aj naďalej zostanú poslancami svojich strán. Matovič vyhlásil, že vznik vlády Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete bol dohodnutý už v nedeľu tesne po voľbách a lídri týchto strán potom hrali pred verejnosťou divadlo. "Tento podvod bol dopredu zosnovaný," zdôraznil.

Stratia svojich voličov

V prípade, že by boli v najbližších týždňoch alebo mesiacoch predčasné voľby, strana OĽaNO-NOVA je podľa Igora Matoviča schopná získať väčšinu. Voliči by sa tak podľa jeho slov rozdelili práve medzi nich a medzi SaS.

"Sme presvedčení, že Béla Bugár týmto rozhodnutím stratí 90 percent budúcich voličov a Radoslav Procházka ich stratil dva dni po voľbách,“ povedal.

SITA

"Už minulý týždeň som dostal informáciu z blízkeho okolia Andreja Danka, že všetko bolo dohodnuté už v nedeľu po voľbách, že celý týždeň bude hrať Sieť i Most-Híd ústretových k vytvoreniu pravicovej vlády. Danko v sobotu na sneme príde s dôvodom, prečo do takejto vlády nevstúpi a tým pádom príde ďalšie dejstvo, v ktorom sa Sieť a Most-Híd obetujú v záujme toho, aby nám tu nevládli kotlebovci,“ vysvetlil Matovič. Mali by sme preto podľa neho žiadať opakované či predčasné voľby, "aby sme vedeli, čo kto plánuje spraviť“.

Miroslavovi Beblavému, Kataríne Macháčkovej a Simone Petrík zo Siete, ktorí dnes vyhlásili, že v prípade vlády so Smerom vystúpia zo strany, Matovič verejne poďakoval. "Nech otvoria aj ostatní poslanci z oboch strán uši, oči a nech počúvajú voličov a urobia to, čo títo statoční ľudia,“ zdôraznil predseda strany OĽaNO-NOVA.

V prípade, že by chceli vstúpiť do klubu OĽaNO-NOVA, "všetkých by sme ich s otvoreným náručím privítali“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy