Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fico s Procházkom našli spoločnú reč. Ešte budú spolu rokovať
Zdielať na

Fico s Procházkom našli spoločnú reč. Ešte budú spolu rokovať

BRATISLAVA / Predsedovia strán Smer-SD a Sieť pri spoločnom rokovaní o prípadnom zostavení vlády nenašli prioritu alebo otázku, ktorá by ich rozdeľovala natoľko, že by neboli schopní pokračovať v ďalších rokovaniach. Po stretnutí s predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom to vyhlásil Robert Fico.

"Existujú podmienky, aby sme pokračovali v rozhovoroch medzi stranou Smer-SD a Sieť a som veľmi rád, že aj Sieť sa zajtra v trojčlennej delegácii zúčastní na rokovaní štyroch politických subjektov na úrade vlády," povedal Robert Fico.

Na úrade vlády sa v pondelok stretnú delegácie Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete. Stretnutie týchto štyroch strán podľa Fica ukáže, ako budú postupovať ďalej pri kreovaní nového kabinetu.

"Neriešili sme žiadne personálne otázky, ale programové priority. Nevidíme zásadnú prekážku v pokračovaní rokovaní," uzavrel premiér.

Účasť opozície

Predseda Siete Radoslav Procházka poznamenal, že strana rokuje o tom, či jej prípadná účasť vo vláde bude pokračovaním plánu Siete na zlepšenie služieb štátu občanom. Okrem priorít, ktoré strana schválila minulý týždeň, Procházka zopakoval, že Sieť bude požadovať účasť opozície na kontrole moci, a to nielen v zdravotníctve, a posilnenie vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila.

"Rozhodnutie predsedníctva bolo prijaté jednomyseľne všetkými prítomnými. Nemám v tejto chvíli dôvod špekulovať nad inými aspektmi vývoja," komentoval Procházka otázku, či sa nebojí odchodov poslancov Siete potom, čo začal rokovať so Smerom.

Desať mandátov

Predsedníctvo účasť Siete so Smerom na rokovaniach jednomyseľne schválilo, chýbali Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Beblavý sa už skôr vyjadril, že ak Sieť pôjde do koalície so Smerom, zo strany vystúpi.

"Nemám najmenší dôvod myslieť si, že by Sieť nemala poslanecký klub," konštatoval Procházka. Sieť v parlamente získala desať poslaneckých mandátov, na fungovanie klubu ich musí mať minimálne osem.

Robert Fico rokoval s Radoslavom Procházkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy