Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koho Bugár sklamal, nemal by už voliť
Zdielať na

Koho Bugár sklamal, nemal by už voliť

Zdroj: SITA

Nejeden volič, ktorý nakŕmil svoje menšie zlo vlastným hlasom, sa nestačí čudovať, ako mu už do týždňa povyrástlo. Nuž, lekciu si zaslúži, nabudúce azda zlo žiadnej kvality ani veľkosti prikrmovať nebude.

Ak je sklamaný z Gazdu pravice, ktorý ako povolebný bezzemok neváha prijať léno bárs aj od Roberta Fica, má ešte šancu. Lebo Radoslav Procházka sa naozaj profiloval ako alternatíva a Miroslav Beblavý mu dodával punc dôveryhodnosti. Spoza transparentného Andreja Hrnčiara síce presvitali nepekné veci a samotný Gazda by sa neprejavoval inak, ani keby bol sociopat, no pre konzervatívneho voliča bol určite menej hanebnou voľbou, ako taký Boris Kollár.

Horšie sú na tom tí, ktorí volili Bélu Bugára a sú sklamaní, že Most lezie do vlády so Smerom. Tí by mali bez prieťahov vrátiť občiansky preukaz a nevzdať sa len práva voliť, ale radšej rovno akýchkoľvek záväzných právnych úkonov. Vo vlastnom záujme.

Bugár bol naozaj jediný, kto už pred voľbami jasne a zreteľne povedal, že ak to bude nevyhnutné, pôjde do koalície aj s Ficom. Už pred voľbami vysvetlil, že vládu s Igorom Matovičom považuje za nemožnú, pretože OĽaNO nie je stranou, nemá svoj poslanecký klub pod kontrolou a nedokáže zabezpečiť hlasy ani pri životne dôležitej legislatíve. Richard Sulík je navyše asi jediný, kto si po raňajkách s Kočnerom nemôže dovoliť ten luxus, aby mu prekážali Kollárovi kamoši. A Bugár okamžite po voľbách povedal, že na pravicovú koalíciu mu nevychádzajú čísla.

Pravicové strany navyše v kampani opakovane a s krivdou v hlase varovali, že Andrej Danko a jeho nacionalistická SNS sú len Ficove kone. Azda iba Richard Sulík tak veľmi túžil po premiérskom kresle, aby mohol z jeho sna o moci vystúpiť Danko ako člen protificovskej aliancie. Je to už tak, že mokré sny mávajú pubertálne nezrelý a priamočiary dej. Kto sa pokúša ich mechanizmy aplikovať v praxi, vyslúži si, v najlepšom prípade, pár zvonivých faciek.

Ak teda sklamanému voličovi nesiaha pamäť ani na týždeň dozadu, naozaj by už radšej nemal spolurozhodovať o chode celej krajiny.

Vláda Smeru s SNS a Mostom síce bude bizarná, no povedzme si úprimne, že potom, čo to Fico zlepil s Mečiarom a Slotom, už prekonal hranicu, pri ktorej by sa ešte mohol niečoho štítiť. Či svoj zlepenec dokáže zglejiť na celé štyri roky, je však otázne. Bugárovi i Procházkovi nejakí poslanci skoro určite zutekajú. A potom definitívne príde čas Sulíkov, Matovičov a Kotlebov. Možno aj v omnoho nechutnejších koalíciách.

Najčítanejšie správy