Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ľavo-pravá vláda? Nič nezvyčajné, príkladom je Nemecko či Česko
Zdielať na

Ľavo-pravá vláda? Nič nezvyčajné, príkladom je Nemecko či Česko

BRATISLAVA / Výpočty na zostavenie novej vlády veľmi nesedia ani pravej ani ľavej strane politického spektra. Viacerí odborníci sa preto zamýšľajú nad možnosťou ľavo-pravej koalície. Po vzore Nemecka, Rakúska či Českej republiky.

Poverenie na zostavenie vlády dostal od prezidenta šéf Smeru Robert Fico. Do clády s ním chce zatiaľ len SNS. Druhým v poradí, kto môže teoreticky zostavovať vládu by mal byť potom predseda SaS Richard Sulík.

"Lipšic sa zastáva Kollára, Beblavý sa obracia chrbtom Procházkovi. Už teraz sa to rozpadáva, ešte sa to nepokúsili zlepiť dokopy," myslí si komentátor portálu noviny.sk Arpád Soltesz.

Dve najsilnejšie strany

Aby sa vyhli úradníckej vláde a predčasným voľbám, možno si za jeden stôl napokon sadnú dve najsilnejšie strany. SMER a SaS. Do partie by si mohli zobrať SNS.

Niečo podobné sa stalo v roku 1998, keď boli v jednej koalícii ľavicová SDĽ a pravicová SDK. Čosi také nie je len fenoménom strednej Európy.Hoci v susednej Českej republike spolu vládnu sociálni a kresťanskí demokrati, v Rakúsku ľudovci a socialisti. A najznámejším príkladom v našom regióne je vláde nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá je tiež tzv. veľkou koalíciou. 

"V Írsku riešia podobný problém, musia sa dohodnúť strany, ktoré sa 100 rokov nenávidia. Môj španielsky kolega čaká 3 mesiace na zostavenie vlády," hovorí podpredseda Smeru a minister financií Peter Kažimír.

Sulík má výhodu

A práve v patovej situácii prichádzajú podľa odborníkov kompromisy. "Richard Sulík má jednu výhodu v tom, že on vie takéto niečo odôvodniť tým, že my tam tú korupciu budeme kontrolovať, potierať a zverejňovať. Ak tam nejaká je, hej? On takto vie tomu voličovi ospravedlniť a vysvetliť, že prečo do takejto koalície jednoducho je potrebné ísť," myslí si politológ Ján Baránek.

SMER, SaS a SNS

Politológ si teda vie predstaviť koalíciu SMER, SaS a SNS. Ale nie po prvom kole vyjednávaní o novej vláde.

Najprv sa Fico aj Sulík podľa Baránka pokúsia zostaviť pre nich ideálnu vládu. Až potom bude priestor na širšie kompromisy. 

Pozrite si analýzu redaktora Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy