Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obyvateľka Rastislavíc: Mýlia si nás s dobytkom, chodím špinavá ako sviňa
Zdielať na

Obyvateľka Rastislavíc: Mýlia si nás s dobytkom, chodím špinavá ako sviňa

NOVÉ ZÁMKY / Obyvatelia bytoviek v Rastislaviciach v okrese Nové Zámky už takmer dva roky žijú bez prístupovej cesty. Každý deň musia prechádzať cez pole. V takomto počasí sa doslova brodia blatom, ktoré majú takmer po členky. A dokonca sa tam zranil už aj trojročný chlapček.

"Vyjsť na cestu bez toho, aby sme sa zablatili sa nedá. Všade chodím špinavá ako divá sviňa. Nás si tu pravdepodobne pomýlili s dobytkom," hovoria rozhorčení ľudia z obce Rastislavce v okrese Nové Zámky.

Ľudia, síce žijú v pekných nových obecných bytovkách, ale čaro z bývania sa stratí po vyjdení von. Oficiálna prístupová cesta tu nie je totiž žiadna. Cesta bez blata má iba 120 metrov. Tento stav už trvá dva roky.

Gumáky

Aby sa obyvatelia z bytovky vôbec dostali, nezostáva im nič iné iba si na nohy obuť gumáky, alebo poprípade odísť autom.

"Musím odísť z domu v gumákoch a na hlavnej ceste sa prezuť. Keď idem pešo, tak musím mať so sebou mokrú handru a keď idem odtiaľto musím si potom čistiť topánky, aby som nešla na hanbu sveta," hovoria o svojej každodennej realite obyvatelia bytovky.

Obyvatelia môžu chodiť buď cez pole, alebo vyjazdenú cestu, cez ktorú nosili materiál. Trojročnému synčekovi pani Simony sa pred pár dňami zaborila topánka do blata. Dieťa si pri páde rozbilo ústa.  "Syn mi padol do jamy, napil sa blatovej vody, plakal na celú dedinu, celý bol krvavý. Mal rozbité ústa," spomína Simona Galbavá.

Peniaze a počasie

Najhoršia situácia nastáva za tmy, chýba tam totiž aj osvetlenie. Súčasný starosta situáciu zdedil po predchodcovi, problém bol s vlastníkmi pozemkov ale aj s peniazmi.

"Najprv sme na to nemali peniaze. Keď sme už finančné prostriedky mali, s výstavbou sa nedalo začať kvôli počasiu," vysvetľuje starosta obce Miroslav Juhász. Starosta pre televíziu JOJ dodal, že zhruba do dvoch mesiacov by títo ľudia mali mať prístupovú cestu urobenú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy