Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sestry z Dolného Kubína výpovede stiahli, do žilinskej nemocnice sa zatiaľ nevrátili
Zdielať na

Sestry z Dolného Kubína výpovede stiahli, do žilinskej nemocnice sa zatiaľ nevrátili

DOLNÝ KUBÍN / Všetkých 16 sestier z Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne stiahlo svoje výpovede a zostanú na svojich miestach aj po 1. marci. Na výpovediach trvá naďalej šesť sestier v Hornooravskej nemocnici v Trstenej a jedna v Kysuckej nemocnici v Čadci.

V nemocniciach ŽSK podalo výpovede spolu 23 sestier z celkového počtu 937. "Vo všetkých našich nemocniciach sa mzdy sestier dokopy zvýšili mesačne takmer o 416 tisíc eur, čo je priemerný nárast mzdy približne o 127 eur. Som rád, že sa sestry rozhodli stiahnuť svoje výpovede a naďalej sa budú podieľať na zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti pre oravských pacientov," zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Stiahnutie výpovedí dolnooravských sestier je podľa neho apelom aj na ostatné sestry krajských nemocníc. "Sestry majú stále možnosť svoje výpovede stiahnuť. Verím, že tak aj urobia a nebudú brať do úvahy ani vyhrážky o zaplatení amorálnej a protiprávnej pokuty vo výške 3 300 eur, ktorú podľa rozhodnutia súdu nesmie Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek od sestier vymáhať," uzavrel Blanár.

Žilinská nemocnica

Drvivá väčšina sestier sa do žilinskej nemocnice ešte nevrátila. Napätie v tomto zdravotníckom zariadení pretrváva. Vedenie znovu rokovalo s predstaviteľmi odborov o kolektívnej zmluve. Zatiaľ ju ale neuzavreli.

Vyjednávali štyri hodiny. Stále ale zostávajú sporné otázky, ktoré budú musieť vyriešiť. Vo štvrtok sa dohodli na výmere dovolenky. "Aby sa dala dovolenka všetkým zamestnancom na 30 dní a plus dodatková dovolenka podľa špecifikácie," uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Pokračovanie rokovaní naplánovali na začiatok marca.

"Nechcem sa už vyjadrovať ku kolektívnej zmluve. Dôležité je to, že sestry v tých nemocniciach chýbajú," hovorí Kavecká.

Nejasné stanovisko

Očakávania vedenia nemocnice sa vo štvrtok opäť nenaplnili. "Stále nemáme jasné stanovisko z odborov či a za akých podmienok sa tie sestry vrátia," uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Z nemocnice odišlo 175 sestier. Z tohto počtu sa vrátilo 51. "A tridsať je nových," dodala hovorkyňa.

Riaditeľstvo všetky odídené sestry späť prijať nemôže.

Odborárka verzus premiér

Odborárska predsedníčka vyzvala preto premiéra Roberta Fica. "Nech vydá pokyn svojim riaditeľom, nech sa so sestrami dohodnú na svoje pracovné pozície v takých istých intenciách, ako keď odchádzali, v takých istých, aby sa aj vrátili," uviedla Kavecká.

"Predseda vlády si váži všetky sestry, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili a zároveň chce zopakovať svoju výzvu, aby sestry pri návrate na voľné pracovné miesta individuálne rokovali s riaditeľmi nemocníc, a to za rovnakých podmienok ako v prípade sestier, ktoré v nemocniciach zostali alebo sa už vrátili," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Vedenie žilinskej nemocnice verí, že počas najbližších hodín sa rozhodnú aj ďalšie sestry pre návrat do zariadenia.

Do žilinskej nemocnice sa sestry stále nevrátili, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy