Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Od začiatku roka do Grécka dorazilo takmer 60 tisíc utečencov
Zdielať na

Od začiatku roka do Grécka dorazilo takmer 60 tisíc utečencov

ATÉNY / Do 30. januára dorazilo od začiatku roka z Turecka do Grécka takmer 58 600 utečencov. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Je to viac ako v júli 2015, kedy utečenci začali do Európy masovo prichádzať a kedy sa takmer 55 tisíc preplavilo z Turecka na grécke ostrovy. Turecko v novembri sľúbilo Európskej únii, že príliv utečencov výmenou za finančnú pomoc zmierni.

Podľa UNHCR sa utopilo alebo je nezvestných od začiatku roka 309 utečencov.

Grécko pod tlakom EÚ sľúbilo, že do konca februára dobuduje päť registračných centier pre utečencov, ktorí sa majú tak dostať do celoeurópskej databázy.

Ak majú právo na udelenie azylu, mali by ich prerozdeliť do krajín EÚ. Utečenci ale radšej sami pokračujú v ceste po takzvanej balkánskej trase - cieľom väčšiny z nich je Nemecko.

Funkčné je zatiaľ len stredisko na ostrove Lesbos, kam smeruje hlavný prúd utečencov. Ďalšie uvádzajú do prevádzky na ostrovoch Chios, Samos, Leros a Kos.

Stále prichádzajú

Atény budujú z bývalých kasární aj dva záchytné tábory v kontinentálnom Grécku, ktoré majú mať kapacitu len okolo štyritisíc ľudí, čo je zhruba počet ľudí, ktorý prekoná grécko-tureckú námornú hranicu za dva dni.

Krajiny EÚ množstvo utečencov znepokojuje a nepriamo hrozia Grécku, že ho odstrihnú od spoločného schengenského priestoru voľného pohybu osôb, ak aj Atény prílivu utečencov nezamedzia.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy