Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po výpadkoch očkovacích vakcín na trhu zakázali vývoz niektorých z nich
Zdielať na

Po výpadkoch očkovacích vakcín na trhu zakázali vývoz niektorých z nich

BRATISLAVA / V závere minulého roka chýbali na trhu očkovacie vakcíny, rodičia na ne museli čakať aj celé mesiace. V toto okamihu je vakcín dostatok, odborníci sa však obávajú, že by sa ich výpadok mohol zopakovať.

Problém zohnať vakcíny mali najmä rodičia, ktorí potrebovali pokračovať v očkovaní podľa očkovacieho kalendára. Nestihnúť lehoty sa nevypláca.

"Ja osobne ju zháňam asi tri mesiace," povedala v decembri jedna z matiek. Ministerstvo zdravotníctva trvalo v decembri na svojom. A teda, že je všetko v poriadku. "V tejto chvíli je každý zaočkovaný tak, ako má byť," uviedol koncom roka minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Farmafirma na Slovensko dostatočný počet vakcín dodala. "Keď my vakcínu odovzdáme distribučnej spoločnosti, strácame nad ňou kontrolu," uviedla Miriam Kejzarová, hovorkyňa výrobcu vakcín.

Zakázali vývoz vakcíny

Predísť problémom s nedostatkom vakcín sa dá zakázaním ich vývozu. Štátny ústav na kontrolu liečiv tak aj urobil.

"Štátny ústav na kontrolu liečiv vydal rozhodnutie na zákaz vývozu vakcín Boostrix-Poolio. Ústav zakázal vývoz preto, pretože počet balení, ktoré distribútor plánoval vyviesť, by spôsobil nedostatok vakcín pre slovenských pacientov," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Diana Madarászová.

Vyvážanie hexavakcín

Ústav ale zakázal len jeden typ vakcín. Hexavakcíny, ktorými sa deti očkujú trikrát počas prvého roka života, sa budú vyvážať aj ďalej. Ústav to zdôvodňuje tým, že ich dovoz je niekoľkonásobne vyšší ako ich plánovaný vývoz.

"V súčasnosti je na Slovensku zabezpečené dostatočné množstvo vakcín," dodala Madarászová. Odborníci ale varujú, že situácia na Slovensku zďaleka nie je vyriešená.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy