Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Obyvatelia dediny Brehov pili 4 roky vodu s arzénom, starosta o tom vedel
Zdielať na

Obyvatelia dediny Brehov pili 4 roky vodu s arzénom, starosta o tom vedel

TREBIŠOV / Obyvateľom dediny Brehov v okrese Trebišov, ktorých je približne 600, hrozí rakovina. Môže za to arzén, ktorý objavili v obecnom vodovode na jar tohto roku. Tamojší ľudia ho ale bohužiaľ pili dlhodobo. Je neuveriteľné, že celé 4 roky vôbec nikto nezakročil.

Obyvatelia dediny Brehov v okrese Trebišov dlhé roky pili vodu s vysokým obsahom arzénu bez toho, aby o tom vedeli. "Arzén bol v obecnej vode už v roku 2011. V podstate 4 roky ohrozovali naše zdravie. Podľa mňa to je vrchol a je to nehorázne." Aj takéto sú reakcie oslovených obyvateľov obce Brehov.

Ešte v roku 2011 o jedovatom probléme informovali starostu písomne hygienici. Ten to však dedinčanom vôbec nepovedal. "Ešte do dnešného dňa nás starosta klame, že o tom nevedel," tvrdí miesta obyvateľka Tunde Zrebňáková.

Sporná petícia

"Nie. Nevedel som, že je vo vode arzén," povedal pre televíziu JOJ starosta Ján Balog, ktorý vtedy poslal na hygienu vyplnený dotazník ako dôkaz, že ľudia majú o vodu záujem hoci je kontaminovaná. V texte nie je ani zmienka o arzéne. "Ľudia to vedeli, ľudia podpísali akú vodu máme v obci," dodal starosta.

"Starosta obce nám dal podpísať petíciu s dvomi možnosťami. Či chceme lacnú vodu alebo drahšiu. Samozrejme, otázka bola položená zle. Mal sa nás spýtať, či chceme vodu kontaminovanú arzénom alebo čistú pitnú vodu," vysvetľuje miestny obyvateľ Slavomír Sabo.

Regionálni hygienici sa s týmto záverom uspokojili. Štyri roky si následne neplnili svoje zákonné povinnosti. Hovoria o tom výsledky kontroly. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trebišov nedodržiaval program monitorovania pitnej vody u spotrebiteľa. V rokoch 2012 až 2014 nedodržal frekvenciu úplných analýz," píše sa v stanovisku výsledku kontroly ÚVZ SR.

Jedovatý arzén

Hoci kompetentní o probléme vedeli dlhodobo, ešte na jar tohto roku sa tvárili, že ide o absolútnu novinku. "V obecnom vodovode v Brehove je to prvýkrát za dlhoročné sledovanie," uviedla k prípadu pre televíziu JOJ regionálna hygienička RÚVZ Trebišov MUDr. Terézia Konevičová.

Ľudia tak minimálne štyri roky bez príčiny prijímali do svojho tela jedovatú látku a s obavami čakajú na následky. Chcú vedieť kto je za to zodpovedný. Ako uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach, prokuratúra už prijala trestné oznámenie v tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy