Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vykurovacia sezóna v osadách. Hasiči musia hasiť aj niekoľko domov naraz
Zdielať na

Vykurovacia sezóna v osadách. Hasiči musia hasiť aj niekoľko domov naraz

VEĽKÁ LOMNICA / Podtatranskí hasiči majú v tomto období v osadách plné ruky práce. Pravidelne tam horí aj niekoľko príbytkov naraz. Príčinou sú vo väčšine prípadov chybné komíny a piecky.

Staré piecky a provizórne komíny sú nebezpečné. V Lomničke napríklad pri požiari zhorela mama so štyrmi deťmi, v Huncovciach zas matka s dvomi deťmi.

V takmer každej osade pod Tatrami už pre zlý komín horelo.

Vo Veľkej Lomnici minulý rok pred Vianocami tu prišla o strechu nad hlavou viacčlenná rodina. "Bola tam veľká sadza, z toho pukol komín, preto sme vyhoreli," spomína majiteľka zhoreného domu.

Teraz býva rodina v unimobunkách, no syn už stavia dom, ale už s poriadnym komínom. "Stojí to viac, ale aspoň máme istotu, že to je dobré," hovorí.

Hrozné podmienky

Štáb TV JOJ sa spolu s rómskou hliadkou vybral do skromných príbytkov vo Veľkej Lomnici. V jednom z domov nemajú rúru, v ďalšom už ani komín. Ten končil pod strechou, no v piecke sa kúrilo.

Pred niekoľkými rokmi už tento príbytok zhorel. "Máme obavy. Tí ľudia majú len málo a ešte aby aj to im zhorelo, to je zlé," hovorí Emil Pišta z rómskej občianskej hliadky.

V inom dome mladá mamička varila obed. Komín bol dosť vysoko, aj podložku pred pecou mala. Aj tak má ale strach. "Musíme stále pozerať na pec, lebo by sa to hneď mohlo chytiť, lebo to je len drevo, takže väčšinou len pri peci stojíme a strážime," hovorí.

Takéto problémy má každá osada pod Tatrami. Niektorí sa aj v provizórnych podmienkach snažia zabrániť vzniku požiaru, iných to veľmi nezaujíma.

Oheň sa ale veľmi rýchlo šíri, preto na nezodpovednosť častokrát doplácajú aj nevinní.

Ako zabrániť požiaru

Riaditeľ okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch má pre obyvateľov niekoľko rád: "Obvod spalín musí ísť nad strechu, nemôže to ísť niekde do podkrovného priestoru. Nemôžu byť okolo horľavé materiály - keď majú drevenú podlahu, tak podložka pred otvorom, aby žeravé uhlíky alebo palivo nevypadlo na drevenú podlahu," vysvetli.

Pozrite si reportáž priamo z príbytkov v osade vo Veľkej Lomnici:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy