Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V osade v Spišskom Štiavniku je zúfalá situácia so psami
Zdielať na

V osade v Spišskom Štiavniku je zúfalá situácia so psami

SPIŠSKÝ ŠTIAVNIK / Dobrovoľníci z obce Spišský Štiavnik vynášali desiatky vystrašených psov a šteniatok. Veterinári ich musia sterilizovať a mnohé zvieratá aj ošetriť. V niektorých prípadoch vraj majú psy odtrhnuté uši alebo polámaný chvost.

Na kastráciu a základné ošetrenia berú dobrovoľníci všetky tie zvieratá, ktoré im dovolia z osady vyniesť. Aj keď sa tvária, že im psíky nepatria, väčšinou je problém zveriť ich do rúk veterinárov.

"Musíme im vysvetliť, že sa im ti zvieratká určite vrátia," tvrdí predsedníčka organizácie Diana Truchlíková. No niektoré aj nie, počúvať slová od  veterinára, ktorý ošetruje psy a sučky privezená z osady, nie je nič príjemné.

Odtrhnuté uši

"Tam je všetko možné, od zarastených reťazí do krku, po odtrhnuté uši, polámané chvosty, vytečené oči," vymenováva veterinár Roman Kučera. Aj v Spišskom Štiavniku je situácia zúfalá. Všade naokolo pobehuje množstvo šteniatok, dokonca nikomu neprekážalo ani mŕtve zviera medzi chatrčami.

Že je situácia v mnohých osadách na celom Slovensku naozaj zlá, tak dôkazom toho sú aj termíny, ktoré majú dobrovoľníci obsadené už na niekoľko mesiacov dopredu.

"My už máme dva roky dopredu obsadené, lebo nás volajú do osád, aby sme tam prišli," tvrdí dobrovoľníčka Lenka.

Reportáž spracovala redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy