Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obchvat Bratislavy chcú stavať štyri veľké spoločnosti
Zdielať na

Obchvat Bratislavy chcú stavať štyri veľké spoločnosti

BRATISLAVA / Rozhodnutie o zhotoviteľovi diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, ktoré by mali zásadne ovplyvniť dopravu v hlavnom meste a jeho okolí, je na spadnutie. Na Ministerstve dopravy otvorili obálky s cenovými ponukami na výstavbu obchvatu Bratislavy. O zákazku za približne štyri miliardy eur sa bijú štyri renomované európske konzorciá.

Výstavba obchvatu hlavného mesta dostala reálne kontúry. Na ministerstve dopravy v pondelok predpoludním otvorili obálky s cenovými ponukami, ktoré zainteresovaným vyrazili dych.

"Táto súťaž vygenerovala výrazne nižšie ceny, ako sa očakávalo," potvrdil minister dopravy Ján Počiatek.

Takmer o polovicu

Dlhšie sa hovorilo o sume okolo štyroch miliárd eur, no konkurenčný boj stlačil cenu rapídne dole. Aj preto sa najnižšia ročná splátka dostala pod 57 miliónov eur, čo celý projekt zlacnilo o viac ako polovicu.

"V zásade si to treba vynásobiť tridsiatimi a cena sa dnes hýbe na úrovni 1,7 miliardy eur," vysvetlil riaditeľ inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Koniec zápcham?

Meno víťaza síce zverejnia až o niekoľko týždňov, no je viac ako pravdepodobné, že obchvat Bratislavy sa bude napokon stavať zo súkromných peňazí.

Odľahne tak najmä obyvateľom okrajových štvrtí mesta a priľahlých obcí, ktoré každodenne zápasia s dopravnými zápchami.

"Som zostala v nemom úžase, keď som počúvala, že niekto nechce PPP projekt. Iným spôsobom toto jednoducho nevieme postaviť," povedala starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová.

"Považujem za nevyhnutnosť, aby vláda, ak boli splnené všetky podmienky, záruky a finančné zábezpeky, túto ponuku prijala," vyhlásil Matej.

Bez problémov

Definitíva by mala padnúť po odbornom seminári v druhej polovici januára.

Už teraz je jasné, že ani jeden z uchádzačov o koncesiu sa nezaobíde bez pomoci slovenských firiem. V hre je stále aj spoločnosť Váhostav. Práve sila týchto konzorcií by mala zabrániť, aby sa opakovali podobné problémy, akých sme boli svedkami v ostatných mesiacoch.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy