Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turizmus v tieni terorizmu. Úrady varujú pred cestou do viacerých krajín
Zdielať na

Turizmus v tieni terorizmu. Úrady varujú pred cestou do viacerých krajín

BRATISLAVA / Kam je bezpečné cestovať a budeme vôbec cestovať? S týmito otázkami sa po parížskych útokoch obracajú klienti na cestovné kancelárie čoraz častejšie. Niektorí svoje zájazdy do európskych metropol zrušili, iní sa nenechali odradiť.

Súčasná situácia v Európe a v iných krajinách sveta donútila ľudí zvažovať riziko vydať sa na cesty v adventnom či silvestrovskom čase.

Silvester v Paríži vypredaný

"Po udalosti v Paríži zaznamenali cestovné kancelárie žiadosti o storno, niektorí nevycestovali. V tomto období je záujem o cesty. Silvester v Paríži majú niektoré cestovné kancelárie vypredaný," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Ľudia si tesne pred cestou overujú situáciu v jednotlivých metropolách a dostupnosť pamätihodností. "Pýtajú sa, či bude Eiffelovka otvorená či bude Louvre otvorené. Aké ich čakajú obmedzenia," uviedol obchodný riaditeľ Hydrotour Juraj Sliacky. 

Zvýšené bezpečnostné opatrenia

"Zaznamenali sme reakcie na obay klientov bezprostredne po útokoch v Paríži. Druhý adventný víkend máme naplánovaný letecký zájazd do Bruselu, zatiaľ sme zaznamenali len jedno storno," uviedla konateľka CK Juliš Travel Adriana Korpová.

Turisti musia byť ale pripravení na zvýšené bezpečnostné opatrenia. Viaceré letecké spoločnosti avizujú sprísnené kontroly. "Vrátil som sa z Turecka. Jediný rozdiel oproti minulému roku je, že letisko v Antalyi bolo prázdnejšie," dodal Juraj Sliacky.

Ministerstvo neodporúča cestovať

Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať do niektorých krajín. Okrem Afganistanu, Libanonu, Pakistanu, Somálska, Južného Sudánu a Mali ide aj o západnú oblasť Egypta -Sinaj a pohraničné juhovýchodné časti Turecka.

"Stále krajiny, kam neodporúčame cestovať, je Irak, Sýria, Líbya a Jemen," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Dopad terorizmu v cestovnom ruchu, pokiaľ ide o zvyšok Európy či USA, veľký nie je. "Nemyslím si, že by nastala nová éra. Myslím si, že cestovania chtiví sa nevzdajú tak ľahko," dodal Stanislav Macko.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy