Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci chcú viac jednodňovú chirurgiu, čas strávený v nemocnici sa skracuje
Zdielať na

Slováci chcú viac jednodňovú chirurgiu, čas strávený v nemocnici sa skracuje

BRATISLAVA / Slováci sa nemocniciam najradšej vyhýbajú. Ak ich čaká nejaký zákrok alebo operácia, v nemocnici chcú byť čo najkratšie. Popularita jednodňovej chirurgie rasti.

Ak majú pacienti na výber, volia možnosť jednodňovej chirurgie. Nezostávajú teda v nemocnici na noc. "Minulý rok bolo takýchto zákrokov 200 tisíc, čo je nárast o 18 percent," uviedol hovorca ministerstva zdraovotníctva Peter Bubla.

Najčastejšie ide o vyberanie mandlí, operácie očí ale aj chirurgické či ortopedické zákroky. "Ráno príde, ambulantne ho odperujeme a za dva dni príde na kontrolu," uviedol primár Oddelenia chirurgie ruky ružinovskej nemocnice v Bratislave Ladislav Košťál. 

Čas sa skracuje

Čas, ktorý trávime v nemocnici, sa z roka na rok skracuje. Kým v roku 1995 bol priemerný čas hospitalizácie 11 a pol dňa, dnes je to 7 a pol dňa. Situácia nastala vďaka moderným metódam v zdravotníctve. "Urýchľujú čas hospitalizácie," dodáva Košťál.

Taktiež ide aj o šetrenie peňazí, pobyt na nemocničnom lôžku je drahý. "Pokiaľ ide o výhody, tak možno spomenúť ekonomický efekt," tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

"Voľakedy sa na to nepozeralo. Pacient mohol ležať aj tri týždne v nemocnici," myslí si Ladislav Košťál.

Je to na lekárovi

Kratšie trvanie operačného zákroku, menej komplikácií a skorší návrat domov vyhovuje aj pacientom. "Je to prínos. Hlavne z toho hľadiska, že sa človek dostane rýchlejšie do formy," tvrdí jedna z pacientiek.

Rozhodnutie je ale vždy na lekárovi. "Nikto nemôže na mňa naliehať, aby som niekoho pustil domov skôr," dodáva lekár.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy