Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravotným sestrám došla trpezlivosť, začnú podávať výpovede
Zdielať na

Zdravotným sestrám došla trpezlivosť, začnú podávať výpovede

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Zdravotné sestry začnú v najbližších dňoch výpovede. Podľa nich nie je situácia až taká pokojná, ako to Viliam Čislák prezentuje v médiách.

"Situácia v slovenských nemocniciach nie je až taká pokojná, ako to prezentuje minister zdravotníctva Viliam Čislák. Zatiaľ čo on v slovenských médiách prezentuje, že zdravotníci sú spokojní, v skutočnosti už majú organizátori toľko podpísaných deklarácií k pripravenosti podať výpoveď, že v najbližších dňoch plánujú pristúpiť k podpisu samotných výpovedí," informovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Pripravení dať výpoveď

Komora spolu s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek už teraz registrujú na Slovensku také zdravotnícke zariadenia, v ktorých 80 % zdravotníckych pracovníkov podpísalo deklaráciu k pripravenosti podať výpovede. "Sú to malé, ale aj veľké nemocnice, v ktorých sa sestry, pôrodné asistentky, ale aj ostatní zdravotníci už nemôžu pozerať na neúnosný stav v slovenskom zdravotníctve," uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Komora zatiaľ nechce zverejňovať presné číslo deklarácií, aby chránila členov komory a odborov. V zdravotníckych zariadeniach totiž podľa Lazorovej začína stúpať tlak na zdravotníkov.

Podpisovanie deklarácií nie je podľa Lazorovej iba bojom za zvýšenie platov, na ktoré majú zdravotníci nárok, ale aj poukázanie na to, že zdravotníci sa už ďalej nemôžu pozerať na rozkrádanie slovenského zdravotníctva. "Aj pre korupčné kauzy totiž nie sú finančné zdroje na platy, rekonštrukcie zdravotníckych zariadení, lieky, či na zdravotnícky materiál," skonštatovala Lazorová.

Zároveň vyzvala aj ďalšie kolegyne a kolegov, aby sa pridali k boju proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva a podporili zápas za lepšie zdravotníctvo. SKSaPA podľa nej urobí všetko pre to, aby prostredníctvom svojej právnej kancelárie ochránila všetky sestry, ktoré podporia túto aktivitu tak, aby predišla šikane či vyhrážkam zo strany nadriadených.

Vypískali ho

Podľa riaditeľa kancelárie SKSaPA Milana Laurinca minister zdravotníctva Viliam Čislák hovorí, že vo väčšine nemocníc, ktoré v posledných dňoch navštívil, zdravotníci podporili jeho návrh, v skutočnosti ho vo viacerých zdravotníckych zariadeniach vypískali. "Možno aj to je dôvod, prečo sa na viacerých stretnutiach s ministrom už zúčastňujú len manažéri jednotlivých oddelení," povedal Laurinc.

Komunikáciu šéfa rezortu zdravotníctva a jeho spolupracovníkov na internete označil Laurinc za nečestnú. Viaceré sestry a pôrodné asistentky totiž podľa neho mali skúsenosti, že na oficiálnom profile Viliama Čisláka na sociálnych sieťach boli vymazané a zablokované akákoľvek diskusné príspevky.

"Minister zdravotníctva sa nechal počuť, že prvotná nespokojnosť sestier podľa neho pramenila z 'neodkomunikovaných vecí'. Ak minister zdravotníctva chce takto neseriózne komunikovať so zdravotníkmi aj v budúcnosti, tak im nikdy neporozumie a nikdy sa s nimi nedohodne," dodal Laurinc.

Nesúhlasia s odmeňovaním

Sestry, pôrodné asistentky a ďalší zdravotnícki pracovníci nesúhlasia s vládnym návrhom spôsobu ich odmeňovania. Jednou z požiadaviek v deklarácii je zabezpečiť platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace so zdravotnou starostlivosťou.

Predstavitelia stavovských a odborových organizácií tiež žiadajú odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov na základe zákona vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bez diskriminácie.

Požiadavkou je aj započítanie času materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a práceneschopnosti do času odbornej praxe pre účely mzdového ohodnotenia. Podmienkou, ktorá by sa mala splniť, je zvýšenie počtu sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy