Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Slovensko zvažuje postaviť zábrany, ak zlyhá ochrana schengenu
Zdielať na

Slovensko zvažuje postaviť zábrany, ak zlyhá ochrana schengenu

BRATISLAVA / Slovensko je pripravené postaviť bariéry na zelenej hranici, pokiaľ jeho susedia zlyhajú v ochrane vonkajšej schengenskej hranice, povedal premiér Robert Fico počas cvičenia bezpečnostných a záchranných zložiek. Cvičenie bolo zamerané na ochranu slovensko-maďarskej hranice.

Prípadné zábrany by nemali zamedziť utečencom vstúpiť na Slovensko, ale nasmerovať ich na vybrané miesta s cieľom podrobiť migrantov kontrole.

"Pokiaľ zlyhajú iné spôsoby ochrany slovenskej hranice, tak môže dôjsť aj na fyzické zábrany. Migračnú krízu možno zvládnuť len vtedy, keď budeme dôsledne chrániť schengenskú hranicu, nedovolíme nelegálnej migrácii a budeme dôsledne oddeľovať ekonomických migrantov od tých, ktorí potrebujú pomoc," uviedol premiér Robert Fico.

Zlyhanie schengenu

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák doplnil, že výstavba zábran by prichádzala v úvahu až po tom, čo by ochrana vonkajšej schengenskej hranice zlyhala aj v iných štátoch.

"Nehovoríme o plote, ale o istých nevádzacích bariérach, ktoré budú schopné odkloniť migrantov od najrizikovejších miest. Bariéra znemožní voľný priechod cez zelenú hranicu a usmerní utečencov tam, kde môžeme vykonať kompletnú kontrolu," povedal Kaliňák.

Maďarský plot

Maďarsko, ktoré v uplynulých mesiacoch čelilo náporu migrantov, postavilo plot na hranici so Srbskom, ktoré je tiež vonkajšou hraniciu Únie. Na výstavbu zábran na hraniciach so susedmi je pripravené tiež Rakúsko a Slovinsko.

Slovensko vo štvrtok v blízkosti celej 655 kilometrov dlhej hranice s Maďarskom zorganizovalo cvičenie bezpečnostných zložiek na chranu hraníc pred nelegálnymi migrantmi. Do prvej akcie svojho druhu sa zapojilo viac než 300 vojakov, policajtov a príslušníkmi hasičského a záchranného zboru s technikou.

Jedenásť vybraných miest

Jej úlohou bolo po vyhlásení simulovaného zásahu zhromaždiť sa na 11 vybraných miestach, vytvoriť hliadky a potom zaujať pozície na 126 kontrolovaných bodoch. Súčasťou cvičenia bola aj ukážka zadržania utečencov, ktorí nelegálne prekročili hranicu.

Výpomoc policajtom od armády umožňujú slovenské zákony. Nasadenie vojakov pre potreby polície musí ale najprv schváliť vlády.

Kaliňák uviedol, že po opatrení Maďarska proti prílivu migrantov Slovensko v súčasnosti zaznamenáva len ojedinelé prípady príchodov utečencov na Slovensko. Po dokončení plotu na maďarsko-srbskej hranici a uzatvorení zelenej hranice medzi Maďarskom a Chorvátskom sa prúd utečencov presunul do Slovinska.

Stovky vojakov, policajtov, hasičov a záchranárov sa rozmiestnili po celej dĺžke slovensko-maďarskej hranice, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy