Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Rakúsky kancelár: Ploty utečeneckú krízu nevyriešia
Zdielať na

Rakúsky kancelár: Ploty utečeneckú krízu nevyriešia

Zdroj: SITA

VIEDEŇ / Výstavba plota na hraniciach nie je riešením súčasnej utečeneckej krízy. V televíznej diskusii stanice ORF to uviedol rakúsky kancelár Werner Faymann.

Ministerka vnútra jeho vlády Johanna Mikl-Leitner v stredu oznámila, že Viedeň na hranici so Slovinskom stavbu plotu plánuje. Podľa Faymanna pôjde ale len o stavebné opatrenie, ktoré neobmedzí príliv migrantov do krajiny.

"Kto verí, že sa dá utečenecká otázka vyriešiť plotmi, je úplne vedľa," uviedol Faymann. Jediným skutočným riešením problému je podľa neho ukončenie konfliktu v Sýrii a vznik prijímacích stredísk na vonkajších hraniciach Európskej únie. Je potrebné utečencom na takzvanej balkánskej ceste poskytnúť hlavne ubytovanie odolné voči nadchádzajúcemu chladnému počasiu. 

Stavebné opatrenie

Plot, o ktorom hovorila Mikl-Leitner, bude podľa rakúskeho kancelára len "stavebným opatrením", ktoré umožní v oblasti mesta Spielfeld na rakúsko-slovinskej hranici zavedenie lepšej kontroly. Do krajiny vďaka nemu nepríde do ani o utečenca menej, upozornil Faymann. Mikl-Leitner v stredu upozornila, že ide predovšetkým o zaistenie "usporiadaného vstupu utečencov do našej krajiny, nie o uzavretie hraníc."

Na tom, že "pre ploty nie je v Európe miesto", sa Faymann údajne v telefonickom rozhovore v stredu večer zhodol aj s predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom.

V noci zo stredy na štvrtok cez Rakúsko prešli smerom do Nemecke tisíce migrantov. Do oblasti bavorského Pasova dorazilo do dnešného rána najmenej 5 000 ľudí, ktorých k nemeckým hraniciam zvážajú rakúske autobusy zo záchytných táborov pri hraniciach so Slovinskom.

Nedostatok autobusov

V štajerskej pohraničnej obci Spielfeld dnešnú noc strávilo viac ako 4 000 migrantov, ktorých autobusy prevezú k nemeckej hranici. Tu ale musia utečenci často niekoľko hodín vo vlhku a chlade čakať, lebo Nemecko podľa agentúry DPA trápi nedostatok autobusov.

Taktiež slovinský premiér Miro Cerar v stredu varoval, že jeho krajina je pripravená okamžite vybudovať plot na hranici s Chorvátskom, pokiaľ plán EÚ zastaviť príliv migrantov cez Balkán neuspeje.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy