Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ak začne horieť, neotvárajte dvere a okná, vyveste plachtu
Zdielať na

Ak začne horieť, neotvárajte dvere a okná, vyveste plachtu

BRATISLAVA / Schodiská a šachty výťahov alebo stupačiek sa počas požiaru v budove správajú ako komín a dym môže v priebehu niekoľkých minút zamoriť až 10 poschodí nad požiarom. A ak ľudia nevedia, ako sa majú správať, oheň sa šíri ešte rýchlejšie. Ničivé následky mnohých požiarov vraj spôsobilo práve neuvážené konanie obyvateľov domov.

Štipľavý dym valiaci sa spopod vchodových dverí, alebo šácht stupačiek, plamene šľahajúce zo suterénu, alebo susedného bytu. Pud sebazáchovy nám radí okamžite ujsť. Ale otvoriť dvere vyjsť na chodbu, môže byť aj to najhoršie, čo ste urobili. 

"Vybehnú von, nechajú otvorené dvere a požiar dostane čerstvý vzduch," hovorí veliteľ hasičskej stanice v Petržalke Jozef Voľanský. Dodať kyslík pri šíriacom sa požiari, je to isté ako priliať olej do ohňa. A väčší požiar spôsobí ešte viac dymu, ktorý je nebezpečnejší ako plamene.

Popálenie dýchacích ciest

"Oxid uhoľnatý prenášanie kyslíka hemoglobínom do dôležitých orgánov dokáže úplne prerušiť," opisuje Jozef Minár z OS ZZS.

Okrem udusenia hrozí aj popálenie dýchacích ciest a pľúc. Teplota vzduchu v miestnosti zasiahnutej požiarom môže stúpnuť až niekoľko sto stupňov Celzia. Zvýšiť šancu na prežitie tak môžete iba ak nezachováte paniku.

Požiar pod, nad vami

Najskôr musíte zistiť, odkiaľ sa požiar šíri, zavolať pomoc a pokúsiť sa ho uhasiť. Ak to už nie je možné, zapamätajte si, že útek nemusí vždy znamenať záchranu. Najmä vo viacpodlažných budovách. Tu platí, že ak horí nad Vami, utekajte. Dym stúpa smerom hore. Ale ak horí pod vami, radšej poriadne utesnite spodok vchodových dverí a okolie stupačky, ale o útek sa už nepokúšajte. Koncentrácia dymu na schodisku už môže byť životu nebezpečná.

"Vieme sa chrániť tak, že si navlhčíme nejakú utierku a priložíme si ju na tvár," hovorí Minár.

Vyvesená plachta

Ak ste zostali v byte, neskáčte, ale dajte o sebe vedieť. "Dať znamenie, že sú v tomto byte osoby, napríklad vyvesením plachty," tvrdí Minár.

A potom okno opäť poriadne zavrite, aby kyslík nerozdúchal šíriaci sa požiar ešte viac. Tá istá zásada platí aj keď hľadáte bezpečné miesto na balkóne. Platí, že pri úteku treba využiť schody - nie výťah, ak nejde o špeciálny evakuačný, alebo požiarny.

A obyvateľov panelákov, ktoré sa dajú opustiť iba s použitím čipu, hasiči upozorňujú, aby si pri úteku nezabudli kľúče. S týmto problémom sa vraj stretávajú stále častejšie. 

Pozrite si reportáž, ktorú spracovala redaktorka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy