Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko bude cvičiť špiónov, centrum bude na Lešti
Zdielať na

Slovensko bude cvičiť špiónov, centrum bude na Lešti

BRATISLAVA / Slováci budú školiť tajných agentov. V Norfolku v americkom štáte Virginia podpísal minister obrany Martin Glváč memorandum o vytvorení špeciálneho školiaceho strediska pre kontrarozviedky členských krajín NATO.

Ide o spoločný slovensko-poľský projekt Centra pre kontrarozviedné činnosti pod hlavičkou NATO. Keďže takéto stredisko doteraz v rámci Severoatlantickej aliancie chýbalo, Slováci a Poliaci prišli s iniciatívou vytvoriť toto centrum.

Centrum na Lešti

Umiestnené by malo byť v oblasti vojenského výcvikového centra na Lešti. "Všetky cvičenia čo sa budú týkať vojenského spravodajstva budú prebiehať na Slovensku vo výcvikovom centre Lešť," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Cvičiť by sme mali agentov Nemecka, Talianska, Litvy Rumunska chorvátska Slovinska, či susedného Česka.

"Aj vzhľadom k zmenenej bezpečnostnej situácii sme s poľským partnerom otvárali na pôde NATO túto tému a podarilo sa nám ju presadiť. Týmto projektom dôjde k štandardizácii dokumentov a kontrarozviednych činností aliančných krajín,“ zdôraznil minister Glváč.

Záujem u ďalších krajín

Podľa neho hneď na začiatku vzbudil tento zámer záujem aj u ďalších krajín. Svedčí o tom počet zakladajúcich krajín. Záujem participovať na pripravovanom centre výnimočnosti prejavilo Nemecko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Chorvátsko a Slovinsko. Budúci rok by mali pristúpiť aj Veľká Británia, Spojené štáty americké, Francúzsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie.

Severoatlantická aliancia má viacero centier výnimočnosti, centrum pre kontrarozviedne činnosti je celkom novým prvkom, ktorý bude veľmi prospešný pre NATO vzhľadom k súčasnej bezpečnostnej situácii vo svete, zdôraznil štátny tajomník ministerstva národnej obrany Poľskej republiky Robert Kupiecki.

Slovensko vytvorí podmienky

"Podarilo sa to, čomu na začiatku málokto veril. Vďaka nasadeniu a korektnej dohode ministrov sme vybudovali centrum v rekordne krátkom čase. O úspešnosti svedčí desať krajín, ktoré do projektu vstúpili a to sa doteraz ešte nepodarilo," vyhlásil riaditeľ centra výnimočnosti Krzystof Dusza.

Slovensko prijíma zodpovednosť za vytvorenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie a výcvikové aktivity v rámci centra a ponúka na tieto účely výcvikové centrum Lešť.

Vznik tohto centra ocenil aj bezpečnostný expert. "Výborné, že sa využije Lešť. Výborné, že sa to robí s našim poľským spojencom. A tiež je vynikajúce, že sa do toho plánuje zapojiť veľa krajín aliancie," uviedol bezpečnostný expert CEPI Jaroslav Naď.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy