Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministri vnútra Kaliňák s Chovancom kontrolovali schengenskú hranicu
Zdielať na

Ministri vnútra Kaliňák s Chovancom kontrolovali schengenskú hranicu

SOBRANCE / Zabezpečenie slovensko-ukrajinskej hranice bolo predmetom pondelkového stretnutia slovenského a českého ministra vnútra. Robert Kaliňák a jeho kolega Milan Chovanec sa pre to vybrali priamo do terénu - vonkajšiu hranicu schengenského priestoru si pozreli osobne. Dĺžka tejto špeciálne monitorovanej hraničnej čiary je 97,08 kilometra.

Obaja ministri najprv rokovali za zatvorenými dverami na riaditeľstve hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Témou rozhovoru boli citlivé otázky súvisiace s priepustnosťou a ochranou hranice.

Oko hranice

Ide o špecifický úsek, keďže na nížine je hranica monitorovaná predovšetkým kamerovým reťazcom. Jeho centrála je obsluhovaná viacerými dispečermi a nazýva sa oko hranice.

Hranicu nazývajú aj zelenou, nielen pre farbu, ale aj pre to, že tu neexistujú žiadne prekážky na jej prekročenie. "Možnosť priechodu je voľná. Nestráži sa vojensky ale policajne. To znamená, v štyroch líniách do hĺbky 40 kilometrov do vnútrozemia," tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák.

Snaha Slovenska

V ťažko dostupnom teréne kde kamery nebolo možné vybudovať hliadkujú hraničiari pešo s pomocou techniky ako sú momentálne štvorkolky, fotopasce a mnohé ďalšie utajované prostriedky.

"Ak by Gréci a ostatné štáty venovali polovicu, možno tretinu snahy, akú vyvinuli snahu Slováci, tak nečelíme v Európe problému s migrantmi," myslí si český minister vnútra Milan Chovanec.

Strážený schengen

Takáto návšteva našich českých kolegov má zrejme súvis s aktuálnou migračnou vlnou do Európy. Všetci sa chcú ubezpečiť či je náš schengen strážený a funkčný s najvyššou prioritou.

V Sobranciach je redaktor televízie JOJ Peter Sabó:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy