Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Gabčíkove je už 111 žiadateľov o rakúsky azyl
Zdielať na

V Gabčíkove je už 111 žiadateľov o rakúsky azyl

GABČÍKOVO / V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 111 utečencov, ktorí sú žiadateľmi o rakúsky azyl. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Utečenci budú u nás dočasne a po dvoch rokoch sa vrátia späť do Rakúska.

V tábore pre migrantov je 99 mužov zo Sýrie, deviati z nich sú chlapci a 12 žien, z toho dve dievčatká, informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Len dočasne

Prví sýrski žiadatelia o azyl prišli do tábora v Gabčíkove 17. septembra, bolo ich 24. Dohoda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci so žiadateľmi o rakúsky azyl platí na dva roky.

Súčasťou dohody je maximálny stanovený počet 500 azylantov, ktorým počas týchto dvoch rokoch môže Slovensko poskytnúť dočasný pobyt v azylovom centre v Gabčíkove.

Pred ukončením samotného azylového konania sa vrátia naspäť do Rakúska. O tom, či bude všetkých 500 žiadateľov o azyl výlučne zo Sýrie, hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov informácie nemá.

Starajú sa Rakúšania

Slovensko žiadateľom o rakúsky azyl poskytne ubytovanie a stravu. Utečenci sa môžu voľne pohybovať aj po meste. Rakúske ministerstvo vnútra má ale v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa budú o utečencov starať, pomáhať im budú aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby.

Lazarov pripomenul, že ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môže skončiť ich azylový proces v Rakúsku.

Aby ministerstvo vnútra upokojilo občanov Gabčíkova, zaviedlo zvýšené bezpečnostné opatrenia v obci. Navýšilo počet policajtov na policajnom oddelení v obci a naďalej pracuje na zlepšení kamerového systému.

Utečenci bývajú v ubytovni v Gabčíkove. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy