Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Za používanie elektronických náramkov si väzeň bude platiť
Zdielať na

Za používanie elektronických náramkov si väzeň bude platiť

BRATISLAVA / Za používanie elektronických náramkov v domácom väzení budú odsúdení platiť 1,50 eura denne. Vyplýva to z vyhlášky rezortu spravodlivosti, ktorá je v pripomienkovom konaní.

Denné náklady na prevádzku sú 3,08 eura, príspevok je vo výške polovice nákladov. "Po prvom roku fungovania v praxi uvidíme, či ho upravíme," uviedla poradkyňa ministra spravodlivosti Lucia Kurilovská.

Predpokladané náklady na fungovanie systému na rok sú 3,6 milióna eur, a to v prípade monitoringu 2 000 osôb.

Lacnejšie ako basa

Či bude takýto počet osôb monitorovaných bude záležať od toho, ako začnú súdy tieto tresty ukladať. Návratnosť celého systému na ministerstve očakávajú v priebehu šiestich rokoch. Pri výpočte sa vychádzalo z toho, že náklady na jedného väzňa vo väznici sú 14 000 eur.

Elektronický monitoring osôb začne na základe zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami naplno fungovať od januára 2016.

isifa

Domáce väzenia aj na 2 roky

Ukladanie trestu domáceho väzenia je možné od 1. januára 2006, počet takto odsúdených je však veľmi malý. V roku 2013 to bolo 21 odsúdených a v roku 2014 trest domáceho väzenia uložili sudcovia 17 odsúdeným. Pri doterajšom systéme kontrolu robili iba probační a mediační úradníci. Bolo to náročné a sudcovia tento trest ukladali málo.

Trest domáceho väzenia bude možné uložiť až do dvoch rokov, a to pri menej závažných trestných činoch. Systém zvýši aj ochranu obetí domáceho násilia.

Projekt za 22 miliónov

Technické prostriedky bude možné použiť aj v prípade predbežného opatrenia v civilnom konaní, ak násilníkovi súd nariadi, aby nevstupoval dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivý z násilia.

Chránenú osobu signalizačné zariadenie upozorní, že násilník sa približuje. Takisto bude možné efektívnejšie obmedzovať výtržníctvo na spoločenských podujatiach a chrániť vybrané lokality pred páchateľmi trestných činov. Technické prostriedky bude možné používať aj v rámci kontroly odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody.

Projekt sa rozbieha vďaka 22 miliónom eur, ktoré získalo ministerstvo spravodlivosti z eurofondov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy