Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mamičky za mrežami. Štát chce upraviť styk odsúdených s ich deťmi
Zdielať na

Mamičky za mrežami. Štát chce upraviť styk odsúdených s ich deťmi

BRATISLAVA / Sú tehotné, alebo čerstvými mamičkami, no zároveň sú odsúdené a musia si za mrežami odpykať trest. Aj takéto ženy sa nachádzajú v Slovenských väzniciach. No a práve odlúčenie matky od dieťaťa je vážnym problémom. Ministerstvo spravodlivosti to chce riešiť.

Jednu z tém, ktorú na rokovací stôl zasadnutia vlády prináša minister spravodlivosti je téma odsúdených matiek. Na Slovensku sú desiatky odsúdených matiek, ktoré vidia svoje deti jedine počas návštev vo väzniciach.

Minimálne 45 detí do troch rokov preto takmer vôbec nepozná svoju mamu. A to práve v čase, keď to každé dieťa najviac potrebuje.

A práve odlúčenie matky od dieťaťa je veľkým problémom. "Pokiaľ je to dieťa malé, do roka, do dvoch, maximálne do troch rokoch, ktoré absolútne nevníma prostredie a matku nevyhnutne potrebuje. V takomto veku by som to odporúčala. U väčších detí je riziko, že budú vnímať, kde sa matka nachádza a môže to pre nich znamenať istú traumu," hovorí klinická psychologička Monika Longauerová.

Samostatné oddelenie

"Podľa súčasne platnej právnej úpravy sa po prijatí do výkonu trestu odňatia slobody vždy preruší výkon trestu tehotnej žene a matke dieťaťa mladšieho ako jeden rok. O prerušení rozhoduje príslušný okresný súd," vysvetľuje riaditeľ kancelárie GP ZVJS Adrián Baláž.

V tejto problematike je na Slovensku akési vákuum, a preto sa to rozhodli na ministerstve spravodlivosti riešiť. Pravdepodobne budú inšpiráciu čerpať v zahraničí, tak ako to funguje v iných krajinách.

Od susedného Česka, za ktorým sme v tomto prinajmenšom 13 rokov pozadu. Toľko tam majú pre čerstvé mamičky - trestankyne, vytvorené samostatné oddelenie. Vôbec pritom nepripomína väzenské prostredie.

Elektronický náramok

"Dieťa tam má svoje hračky, je tam detská postieľka, matka tam má posteľ, je vybavený nábytkom, prebaľovacím stolom," informuje hovorkyňa ženskej väznice v Světlej nad Sázavou Eva Hodná.

"Aby sme hľadali najoptimálnejší model ako zabezpečiť to, aby matky, pokiaľ už sú povinné sedieť vo väzení, za to že spáchali nejaký trestný čin, aby tie deti boli tým čo najmenej dotknuté," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Najreálnejším by v súčasnosti u nás bol zrejme aktuálne zavádzaný trest elektronického náramku a domáceho väzenia.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy