Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kšefty so spermiami v base. Fantázii sa medze nekladú
Zdielať na

Kšefty so spermiami v base. Fantázii sa medze nekladú

BRATISLAVA / Pred pár dňami v zahraničí rezonovala správa, že sa istému kubánskemu väzňovi narodilo dieťa. Úrady mu totiž povolili, aby mohol svojej manželke darovať spermie. Dá sa to aj u nás?

Kubánskeho špióna Gerarda Hermándeza odsúdili na doživotie. Nedávno sa však vďaka otepleniu vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou dostal na slobodu.

Čakala na neho tehotná manželka, ktorá počala ešte počas jeho pobytu v kalifornskom väzení. Spojené štáty totiž vyhoveli jej žiadosti, aby mohla mať s manželom dieťa.

Legislatíva to neumožňuje

Podľa informácií z Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže momentálne takúto žiadosť na Slovensku neevidujú. Legislatíva platná od roku 2004 to totiž neumožňuje.

" V zmysle zákona nemôže byť darcom orgánov, tkanív a buniek osoba vo výkone trestu alebo väzby," informuje Katarína Nováková z kancelárie Generálneho riaditeľstva ZVJS.

Ohrozenie života

Vychovávatelia vo väzniciach dokážu odsúdených včas usmerniť, pokiaľ majú podobné úvahy. Či však boli pred vstupom zákona do platnosti takéto pokusy, nevedno. Manželky odsúdených tak môžu otehotnieť jedine počas mimoriadneho voľna na opustenie ústavu.

"Výnimku tvorí iba prípad, keď je príjemca v ohrození života a darcovstvo by mu život zachránilo," dodáva Nováková. To by ale muselo tehotenstvo ženy zachrániť jej život, takže na takéto výnimky môžu slovenskí väzni zabudnúť.

Špeciálne izby

V susednom Česku však majú k plánovanému rodičovstvu za mrežami iný prístup. Tvrdí to muž, ktorý v tamojších väzniciach strávil deväť rokov. "Boli povolené v niektorých väzniciach návštevy kde boli izby pre manželov alebo partnerov," priznáva Gabriel.

Nedá sa preto vylúčiť, že niektoré ženy otehotneli ešte počas pobytu ich polovičiek za mrežami. Šokujúce je, že trestankyne našli spôsob, ako si pobyt vo väzení skrátiť, alebo aspoň prerušiť.

"Napríklad v Prahe na Ruzyni dievčatá kšeftovali so spermiami, tak že sa to cez okno ako posielalo," vysvetľuje Gabriel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy