Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Miesto basy domáce väzenie, trestanci dostanú monitorovacie náramky
Zdielať na

Miesto basy domáce väzenie, trestanci dostanú monitorovacie náramky

BRATISLAVA / Monitorované domáce väzenie už nie je len na papieri, má reálnu podobu. Ministerstvo spravodlivosti predstavilo ako bude v praxi vyzerať a tiež na čo môžu monitorovacie náramky použiť. Takto budú kontrolovať okolo dvetisíc odsúdených.

Náramok dostanú už o pár mesiacov prví odsúdení. Slúžiť bude na trest domáceho väzenia, ale aj na informovanie o tom, kde sa daná osoba nachádza.

Projekt sa podarilo zrealizovať pomocou eurofondov a momentálne je v prípravnej fáze.

"Je veľký predpoklad, že aj na Slovensku sa vo zvýšenej miere budú ukladať pri prečinoch alternatívne tresty," uviedla Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo Univerzity Komenského v Bratislave.

Princíp použitia bude založený najmä na kontrolovaní odsúdených. Potrebné je vytvoriť aplikácie, ktorými sa bude môcť monitorovanie uskutočňovať. Pilotný projekt bude na svete budúci rok.

"Momentálne môžeme vykonávať základné typy monitoringu, a to domáce väzenie, monitoring zákazu priblíženia sa osôb, zákazu pohybu osôb alebo pobytu osôb v zakázaných zónach a tiež takzvaný hlasový monitoring," ozrejmil Roman Hlubina, zamestnanec firmy, ktorá vyhrala verejné obstarávanie.

Fúkanie pred kamerou

Ten, kto má zákaz konzumácie alkoholických nápojov, bude musieť pred kamerou fúkať. Akékoľvek prešľapy zo strany odsúdených sa nahlásia na operačné stredisko.

Alternatívne tresty vo forme náramkov sú však pre štát lacnejšie ako väzenie. "Tá osoba pri treste domáceho väzenia bude normálne pracovať, bude teda odvádzať dane, živiť rodinu a platiť napríklad výživné," dodala Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy