Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z migrácie sa nesmie robiť veľká predvolebná téma, odkázal Kiska
Zdielať na

Z migrácie sa nesmie robiť veľká predvolebná téma, odkázal Kiska

BRATISLAVA / Pri rozhovoroch o migrantoch v Európe chýba prezidentovi Andrejovi Kiskovi v diskusii jeden základný rozmer. Tým je základná otázka, či sme alebo nie sme ochotní dobrovoľne a iniciatívne dať týmto ľuďom pomocnú ruku. Kiska to povedal na brífingu po stretnutí s cudzincami, ktorí na Slovensku požiadali o azyl alebo už sú občanmi Slovenska.

"Najdôležitejšia vec je, že sa nesmie z toho robiť jedna veľká predvolebná politická téma," dodal Kiska.

Môžeme pomôcť

Prezident je presvedčený, že sme schopní pomôcť. "Sme schopní pomôcť z pohľadu štátu a jeho bezpečnosti. Sme schopní a pripravení z pohľadu tisícok jednotlivcov a osôb, ale aj organizácií," povedal Kiska.

Prezident vo štvrtok prijal napríklad Afganca, ktorý na Slovensko ušiel pred 17 rokmi pred násilím Talibanu. Získal tu azyl a neskôr aj štátne občianstvo. Vyštudoval žurnalistiku a uskutočňoval rozvojové projekty v Afganistane.

Medzi pozvanými bol aj utečenec z Iraku, ktorý na Slovensku vyštudoval univerzitu a v súčasnosti podniká. Počas štúdia pritom dobrovoľne pracoval aj pre UNICEF.

SITA

Somálska azylantka

Kiska sa stretol aj so somálskou azylantkou, ktorá na Slovensku žije s rodinou, vyštudovala obchodnú akadémiu a momentálne pracuje ako tlmočníčka pre Migračný úrad v Tranzitnom centre.

SITA

Prezidentský palác navštívila aj matka s dcérou z Afganistanu, ktoré na Slovensku získali azyl spolu s rodinou. Spoločne pritom s prezidentom diskutovali o tom, prečo sa rozhodli pre Slovensko a ako sa dostali do našej krajiny, ako sa žije v ich pôvodnej krajine a ako sa im teraz na Slovensku darí.

Cudzinci sa podľa prezidenta zhodli v tom, že na Slovensku sú ľudia s dobrým srdcom.

Pred časom hovoril Andrej Kiska v spojitosti s migrantmi o charaktere Slovenska, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy