Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zemplínska šírava sa zmenila na smetisko. Nájdete tu plienky aj konzervy
Zdielať na

Zemplínska šírava sa zmenila na smetisko. Nájdete tu plienky aj konzervy

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Horúce dni tu máme opäť. Niektorým sa už nepodarí vycestovať k moru do cudziny a tak volia slovenské more, ako niektorí hovoria Zemplínskej šírave. Neoficiálne pláže sú tam však špinavé a kde-tu pripomínajú smetisko.

Máte predstavu, že by ste sa zastavili pri mori, našli si malú súkromnú pláž a oddýchli si? Pri tom slovenskom to radšej nerobte. Neoficiálne pláže na Zemplínskej šírave sú totiž často iba pre silné žalúdky. Pripomínajú smetisko.

Odpadky rozhádzané po zemi a povešané po stromoch. Takýto bordel zostáva po návštevníkoch, ktorí si pri slovenskom mori - teda Zemplínskej šírave užívajú.

Plienky aj konzervy

Najprv si vyhliadnu peknú pláž. Nasleduje celodenná zábava spojená s kúpaním a piknikom. Keď odchádzajú domov, už tu po sebe nechávajú originálnu pamiatku. "Turisti tu nechávajú všetko možné. Od zabalených detských plienok, cez sklené fľaše až po potraviny, mäsové výrobky a konzervy," uviedol hospodár Zemplínskej šíravy Milan Tegi.

Pláže pri vode sa tak menia na smetiská. Ďalší prichádzajúci rekreanti totiž odpadky ignorujú. Radšej si vyhliadnu novú lokalitu. Aj tá sa ale po čase zmení na malú skládku smetí. "Snažím sa to tu upratovať a odvážať preč. Z môjho firemného auta sa stalo smetiarske auto," dodal hospodár.

600 vriec odpadu

Kontajnery na odpadky sú pri tom na dosah ruky, situácia sa ale z roka na rok zhoršuje. Iba vďaka pravidelným brigádam dobrovoľníkov je slovenské more ešte stále oázou oddychu. Podľa hospodára sa v okolí Zemplínskej šíravy vyzbieralo takmer 600 vriec odpadkov.

Problémy so znečistením sa týkajú všetkých neoficiálnych pláží na brehoch slovenského mora. Keďže je k nim voľný prístup, chýba tu kontrola a potrestanie previnilcov. "Neporiadok, ktorý je tam umiestnený je tým pádom uložený buď na pozemkoch súkromného vlastníka alebo na pozemkoch Slovenského vodoshospodárskeho podniku," dodal starosta obce Vinné Marián Makeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy