Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nechcená skládka v obci Tureň straší dedinčanov
Zdielať na

Nechcená skládka v obci Tureň straší dedinčanov

TUREŇ / Tisícky ton plastového odpadu už niekoľko rokov strašia obyvateľov obce Tureň, neďaleko Senca. Tamojší poslanci na čele so starostom totiž súhlasili s tým, že ich tam bude likvidovať súkromná firma. Tá sa však po masívnych protestoch obyvateľov stiahla. Odpad je tam však aj naďalej.

Plastový odpad do obce priviezla súkromná firma. Pôvodne ho tu chcela spracovávať. Z projektu ale nebolo nič, no dedinčanom tu niekoľko ton odpadu jednoducho zostalo. "Ja čo počítala, tak asi dve tisíc ton," hovorí občianska aktivistka Gabriela Matúšová.

Výroba elektriny

Plastové fľaše, vrecia, obaly. To všetko malo byť hlavnou surovinou, ktorú chcel súkromník v týchto miestach likvidovať. Plasty premieňať na olej, ten spaľovať a tak vyrábať elektrinu. "Nikto nič nevedel len začali chodiť autá a nosiť ten odpad. Ľudia len rozmýšľali, že čo tu asi bude," tvrdí aktivistka.

Celý spor o plastový dvor vznikol ešte v roku 2012, keď súkromná firma dostala požehnanie obecných poslancov a súčasného starostu. Po protestoch domácich sa však tento zámer zrazu starostovi prestal pozdávať. "Vzhľadom na to, že občania s tým nesúhlasili, tak okamžite sme dali zamietavé stanovisko," hovorí starosta obce Tureň Štefan Čermák.

Povolenie problémom

Cúvol aj samotný podnikateľ. Problémom bolo povolenie. "My sme na to dostali a potom starosta z nejakých záhadných dôvodov, bezdôvodne nám to proste nepredĺžil," tvrdí majiteľ súkromnej firmy Igor Podmanický.

Podnikateľ však dodáva, že nejde o žiadnu skládku, ale o riadne uskladnenú druhotnú surovinu, ktorú používajú na výrobu elektrickej energie. "To nie je odpad a smetisko, ale to je pre nás kúpený plast, ktorý my ďalej zhodnocujeme," dodáva Podmanický.

Kvôli prvotnému rozhodnutiu vedenia obce sa tak paradoxne po domácich, dostal do nezávideniahodnej situácie aj samotný podnikateľ. "Vzhľadom k tomu, že tam máme preinvestovaných 500 tisíc, na základe toho prvého povolenia, tak to chcem využívať. Som tam preinvestoval 15 miliónov v korunách a niekto mi dá na 4 povolebné roky povolenie a potom mi povie, že prac sa odtiaľto preč a kto mi vráti peniaze? Čo s tým tam urobím?" pýta sa podnikateľ.

Odstránenie v nedohľadne

Zatiaľ to vyzerá tak, že odstránenie plastového odpadu je v nedohľadne. Domáci sa s ním budú musieť zrejme aspoň do času naučiť žiť. "Keď sa úrady vyjadria definitívne, že to tam byť nemôže, tak to odpraceme. A keď sa nám vyjadria, že to tam môže byť, tak to prevádzkovať budeme.," dodáva majiteľ firmy.

"Hniezdnia sa tam potkany. A všetko to ide k nám," hovorí obyvateľ Turňa. "To povolenie dostali na dočasné uloženie plastov," dodal starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy