Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Skládka s azbestom. Pokuta je vlastne výhodná
Zdielať na

Skládka s azbestom. Pokuta je vlastne výhodná

GAJARY / Strešná krytina z azbestu patrí medzi nebezpečný odpad, ktorý však ľudia bežne vyvážajú na nelegálne skládky. Likvidáciu takéhoto odpadu musia robiť špeciálne firmy, čo však nie je lacná záležitosť. Zistiť a dokázať kto to vyviezol za dedinu je priam nemožné. A tak odpratanie azbeztu zostáva na obvodných úradoch životného prostredia.

Ak ho neprichytia, zarobil

Ľudia krytinu z domu alebo z nejakého podnikateľského objektu vozia na nelegálnu skládku asi 3,5 kilometra  za obec Gajary. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Sú za tým peniaze.

"Pokiaľ ho nikto neprichytí tak vlastne zarobil. Lebo likvidácia odpadu legálnou formou stojí  niekoľkonásobne viac, ako keby mu na úrade dali pokutu," vysvetľuje starosta obce Gajary Peter Tydlitát.

Ukradol a úmyselne vysypal

Keď ide o väčší rodinný dom s rozlohou strechy napríklad 200 metrov štvorcových, vyjde majiteľa domu likvidácia krytiny až šesť tisíc eur. "Pokiaľ ide o fyzickú osobu, pokuta je 165 eur, ak ide o právnickú osobu, 16 596 eur," informuje hovorca Slovenskej inšpekcie ŽP Milan Štefánek.

Starosta obce hovorí, že máme také zákony,  že je veľmi ťažké dokázať niekomu, že odpad doviezol. Mali  prípady, že našli domový odpad, listové obálky aj s adresou. "Pokiaľ vy ho neprichytíte pri čine, alebo nie ste dvaja, je to tvrdenie proti tvrdeniu. A môže povedať, že mu tento odpad niekto ukradol zo smetnej nádoby a úmyselne niekde vysypal," hovorí Tydlitát.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy