Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pri Budmericiach horela skládka s chemickým odpadom
Zdielať na

Pri Budmericiach horela skládka s chemickým odpadom

BUDMERICE / Na skládke chemického a zdravotníckeho odpadu pri obci Budmerice v lokalite Biely vŕšok začalo horieť vo štvrtok približne o 20:00. Na mieste zasahovali profesionálne hasičské jednotky.

V okruhu minimálne jedného kilometra policajti uzavreli všetky príjazdové cesty. Išlo o preventívne bezpečnostné opatrenie, ktoré boli povinné až dovtedy, kým neboli zrejmé výsledky chemickych testov. 

Stavebný odpad

"Robili sme merania od samého začiatku na kvalitu ovzdušia, nenamerali sme žiadne hodnoty zvýšené," informuje riaditeľ KR HaZZ Martin Blaha.

Pri požiari zasahovalo takmer 40 profesionálnych či dobrovolných hasičov. Horieť mal údajne stavebný odpad ako napríklad plasty či polystyrén. Už názov skládka nebezpečného odpadu však hovorí sám za seba.

Žiadne nebezpečenstvo

Požiar chemickej skládky mali hasiči lokalizovaní a pod kontrolou do dvoch hodín. "Buldozérom a zeminou sa celá tá skládka prekrýva, aby tam nebol prístup vzduchu a horenie nepokračovalo ďalej," dodáva Blaha.

Podľa písomného stanoviska vlastníka skládky a teda bratislavského ISTROCHEMu, nehrozí občanom žiadne nebezpečenstvo. "Neprišlo k žiadnej škode na majetku ani ujme na zdraví. Nebolo zistené žiadne porušenie tesnosti izolácie v dôsledku požiaru. V súčasnosti je stav preverovaný Slovenskou IŽP," píše sa v stanovisku ISTROCHEMu.

Podľa aktuálnych správ, hasiči cudzie zavinenie ako príčinu požiaru vylúčili a skôr sa priklánaju k verzii samovznietenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy