Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Banky objavujú Facebook: Správanie na sociálnej sieti rozhoduje o úvere
Zdielať na

Banky objavujú Facebook: Správanie na sociálnej sieti rozhoduje o úvere

BRATISLAVA / Banky pri žiadosti o úver začínajú sledovať sociálne siete. Vyhodnocujú, s kým sa žiadateľ priatelí, či sú tie osoby majetné alebo chudobné. U tých, ktorí sa pohybujú medzi ľuďmi s vyššími príjmami totiž banky predpokladajú aj vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať vyššiu bonitu. Ľahšie preto dostanú takýto žiadatelia úver.

Banky sa vždy chcú o potenciálnych klientoch dozvedieť o najviac. Používajú na to takzvané skóringové systémy.

"Kedysi v histórii používali takzvané hand data, tie ktoré klient vedel v tom rozhovore poskytnúť. Tie novšie systémy začali sledovať správanie toho klienta, väčšinou správanie na účte, to znamená, či mu tam chodia pravidelné príjmy," ozrejmuje Ladislav Unčovský zo Slovenskej bankovej asociácie.

Facebook

Banky teda už nesledujú len to, ako klienti využívajú platobnú kartu, ale pozorujú aj "správanie sa" na sociálnych sieťach. Sledujú ale len údaje, ktoré sú verejné.

"Na základe ich sociálnych connections, to znamená na základe ich kamarátov, ktorých máme v okruhu svojich priateľov na sociálnych sieťach, bude jedným z parametrov pri rozhodovaní o tom, či dostaneme pôžičku a aký sme bonitný pri schopnosti splácať ju," ozrejmuje odborník na sociálne siete Peter Šebo.

Dovolenky či autá

Systém ale vyhodnocuje, aké je celkové správanie žiadateľa na sociálnych sieťach. Čiže sleduje, či potenciálny klient hľadá lacnejšie alebo drahšie dovolenky, aké má napríklad auto, či o aké sa zaujíma.

"Bude to k tým všetkým parametrom, ktoré už dnes banky o nás sledujú, ďalší parameter práve na základe dát zo sociálnych sietí," dodáva Šebo.

Banky budú vyhodnocovať správanie sa žiadateľov o úver podľa sociálnych sietí, pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy