Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lekári sa s Dôverou nedohodli, zmluvy podpíšu
Zdielať na

Lekári sa s Dôverou nedohodli, zmluvy podpíšu

BRATISLAVA / Dohoda nedohoda. Tak sa ná zhrnúť rokovanie dvoch tisícov lekárov so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Pred pár mesiacmi jej vypovedali svoje zmluvy a hrozilo, že od septembra zostanú poistenci v krízovom režime.

Slovenská lekárska komora mala za lekárov vylobovať lepšie platby v poisťovni Dôvera. Viac ako 2 000 lekárov jej dalo začiatkom prázdnin výpoveď. 

Nedohodli sa

Po týždňoch neúspešných rokovaní sa Dôvera rozhodla, že Slovenskú lekársku komoru obíde. Zmluvy poslala samotným lekárom. 

Lekári dôverovali komore, tá rokovala s poisťovňou do posledných chvíľ. "Neporadilo sa nám dospieť k dohode," uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár.

Zmluvy ale lekári podpíšu. Ak by tak neurobili, pacienti druhej najväčšej poisťovne by mal problém už od budúceho týždňa s ošetrením.

Sami by si museli hradiť aj lieky. "Rozhodli sme sa pristúpiť na poslednú ponuku, ktorá prišla minulý týždeň," uviedla Edita Hlavačková zo Zdravotného výboru SLK. 

"Odsúhlasili sme si zmluvné podmienky, ktoré budú platiť do konca tohto roku," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Žiadali 30 percent

Pôvodne lekári žiadali 30 percent za to, že im vypadli príjmy po zrušení poplatkov. Paušálne im platby navýšia o takmer 6 percent a ak budú použivať systém Bezpečné lieky dostanú ďalších päť.

"Naši poistenci sa nemusia obávať. Bezproblémový prístup v zdravotnej starostlivosti je pre nich zabezpečený," dodal Štepiansky.

Na jednej strane sú nespokojní lekári s tým, že dostal menej, ako chceli. Ani poisťovňa nie je spokojná. Škrie ju, že zmluvy lekári podpíšu len do decembra.

Kolotoč rokovaní nekončí. Týmto lekárom koncom septembra vyprší zmluva so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Nervózni sú lekári aj pacienti. "Celé leto sa pýtali, že ako si predstavujeme, že to skončí. Či majú prestúpiť do inej poisťovne.

Prepoistenie do konca septembra

Aj to môže byť dôvod, prečo už dnes je viac záujemcov sa prepoistiť ako minulý rok. "Ku koncu júla 2015 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou evidoval 48 032 prihlášok. V porovnaní s minulým rokom je to nárast o 18 tisíc prihlášok," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková.

Zmeniť poisťovňu môže poistenec raz ročne a to do konca septembra. Spraviť tak môžete osobne na pobočke, poštou alebo na internete.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články