Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kiska podstúpil operáciu v Plzni. Zákrok vedia urobiť aj slovenskí doktori
Zdielať na

Kiska podstúpil operáciu v Plzni. Zákrok vedia urobiť aj slovenskí doktori

BRATISLAVA / Kancelária prezidenta Andreja Kisku dostala za úlohu odpovedať na otázku - prečo podstúpil operáciu bedrového kĺbu v Plzni? Lekári z nemocnice Svätého Michala v Bratislave totiž tvrdia, že oni odporučili prezidentovi operáciu v Ružomberskej nemocnici.

To, čo platilo ešte vo štvrtok, neplatí v piatok. "Prezidentov operačný zákrok v zahraničí odporučili slovenskí lekári z nemocnice ministerstva vnútra," povedal vo štvrtok hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Lekári z nemocnice ministerstva vnútra ale tvrdia, že prezidentovi odporučili nemocnicu v Ružomberku. "Lekári z nemocnice Svätého Michala odporučili prezidentovi nemocnicu v Ružomberku, nakoľko ony ten zákrok nerobia. Ale to, že sa rozhodol operovať v Plzni, to bolo len jeho rozhodnutie," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Prekvapivé stanovisko

Nato kancelária prezidenta v piatok zareagovala citáciou z listu, ktorý prezident dostal od nemocnice Svätého Michala.  A tiež vyjadrením, že prezidenta stanovisko ministerstva vnútra mimoriadne prekvapilo.

"Na základe odborného posudku MUDr. Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu, sa stotožňujeme s doporučeným postupom realizovať výkon na vysoko špecializovanom svetovom pracovisku, kde s podobným typom operácie majú dostatočnú skúsenosť," tvrdí Krpelan.

Nikdy ho nevidel

Dostatočné skúsenosti má ale s miniinvazívnou artroskopiou nie jedna, ale viac slovenských nemocníc. A to minimálne v Košiciach, v Ružomberku aj v Bratislave.

"Kancelária prezidenta nás ako nemocnicu v tejto súvislosti neoslovila. V Ústrednej vojenskej nemocnici  SNP Ružomberok – FN na klinike úrazovej chirurgie a ortopédie, vykonáva takúto operáciu primár MUDr. Vladimír Masaryk, PhD., ktorý bol zaškolený v  špičkových tréningových centrách v USA a Nemecku," píše sa v stanovisku nemocnice.

"Jeden z lekárov nemocnice, ktorého prezident nikdy pred tým nevidel, nepozná jeho meno a nie je ošetrujúci lekár prezidenta, spomenul možnosť operácie v Ružomberku," objasňuje Krpelan.

O operácii prezidenta Andreja Kisku spracovala reportáž redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy