Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Andrej Kiska privítal v Bratislave rakúskeho prezidenta Fischera
Zdielať na

Andrej Kiska privítal v Bratislave rakúskeho prezidenta Fischera

BRATISLAVA / Slovenský prezident Andrej Kiska sa v pondelok stretol so svojím rakúskym kolegom Heinzom Fischerom. Zišli sa v Bratislave, kde okrem iného riešili aj horúci problém s Gréckom.

Aj tentokrát sa privítacia ceremónia a vítanie chlebom a soľou konali bez prvých dám.

Po oficialitách prišiel rad i na rokovania a aktuálnych tém mali obaja prezidenti po roku od posledného stretnutia hneď niekoľko.

Oboch prezidentov potešili horúce novinky z Bruselu ohľadom Grécka. Na oslavy ale ešte dôvod nie je. "Sme radi, že došlo k posunu a teraz je úlohou Grécka, aby sa zhostilo úloh, ktoré sú naň kladené," vyhlásil Andrej Kiska.

"Bolo jasné, že každé riešenie, najmä bezvýchodisková situácia, bude spojené s enormnou záťažou, preto mi odľahlo pri posledných informáciách, že vývoj sa oberá správnym smerom k dohode," doplnil Fischer.

Zhodli sa

Pred Grékmi je ešte dlhá cesta. Podľa prezidentov je ale dôležité, že Európa sa dokázala dohodnúť. "Čo je dôležité, že sľuby nestačia a že musia nastávať reálne činy a reálne kroky zo strany Grécka," povedal slovenský prezident.

"Nemusíme si robiť ilúzie, ale tento vývoj ukazuje, že nadradený cieľ a to, že Európska únia má v sebe spolupatričnosť, je veľmi dôležité," dodal Fischer.

Rakúsky prezident si pozrel aj Bratislavský hrad a po spoločnom obede ešte navštívil spoločný projekt duálneho vzdelávania pri Nitre.

Pozrite si reportáž zo stretnutia Andreja Kisku a jeho rakúskeho kolegu Heinza Fischera:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy