Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident Andrej Kiska môže chodiť po Londýne s vytaseným mečom
Zdielať na

Prezident Andrej Kiska môže chodiť po Londýne s vytaseným mečom

LONDÝN / Medzi nositeľov The Freedom of the City of London sa v utorok zaradil prezident Andrej Kiska. Medzi držiteľov tejto pocty, ktorej prvé udelenie sa odhaduje na rok 1237, sa v minulosti zaradili aj osobnosti ako Sir Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt či Nelson Mandela.

"Toto ocenenie, čestné občianstvo, nedostávajú štátnici veľmi často. Potešilo ma, pretože zahŕňa pochopenie toho, že všetci úspešní ľudia by mali uvažovať o filantropii. O tom, ako by mali časť toho, čo dostali, vrátiť späť spoločnosti," cituje tlačová správa kancelárie hlavy štátu vyjadrenie Andreja Kisku po slávnostnej ceremónii v Londýne.

Ako ďalej informuje kancelária prezidenta, udeľovanie čestného občianstva City, finančného centra Spojeného kráľovstva v Londýne, patrí medzi najdlhšie pretrvávajúce slávnostné ceremónie na svete.

Titul prinášal výsady. Náš prezident môže napríklad nosiť vytasený meč. Má právo prevážať ovce po moste cez Temžu. V prípade, že ho popravia obesením, nepoužijú lano ale hodvábny motúz.

Britské investície

Prezidentovi Kiskovi ho udelili na znak narastajúcej dôležitosti ekonomických a politických vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Slovenskou republikou.

Oceneniu predchádzalo stretnutie so starostom City Aldermanom Alanom Yarrowom, ktoré sa venovalo rozvoju ekonomiky a britským investíciám na Slovensku.

V Londýne je s prezidentom aj redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy