Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na záchranárov spomínajú so slzami v očiach priatelia a kolegovia
Zdielať na

Na záchranárov spomínajú so slzami v očiach priatelia a kolegovia

POPRAD / Podtatranské mesto Poprad sa pripravuje na veľmi smutný deň. Posádka popradských záchranárov tam vždy pristávala po náročných zásahoch v teréne. Aj počas poslednej rozlúčky, ktorá sa uskutoční vo štvrtok v Poprade, preletí záchranársky vrtuľník, ale oni už na palube nebudú. Ich smrť psychicky zlomila nielen rodiny, ale aj kolegov a blízkych kamarátov.

Je niekoľko dní po obrovskej tragédii, ktorú  v záchranárskom svete a nielen v ňom, nikto nechápe.

Do práce vchádzali ako lekár, pilot a operátor, z nej sa potom vracali ku svojim rodinám a priateľom ako milujúci otcovia a veselí kamaráti, po ktorých zostane obrovské prázdno.

"Neverím, že sa to stalo. Hlavne nie im, chalanom, čo boli perfekcionisti," spomína záchranár František Majerský. Štáb televízie JOJ sa stretol s tromi mužmi, veľkými kamarátmi doktora Mareka Rigdu. Aj chlapi plačú, aj im je teraz neuveriteľne ťažko a nevedia, ako tu budú ďalej bez neho existovať.

Ako brat

"Marek mi bol ako brat, bol naozaj nielen ako kamarát a kolega, ale vedel mi nahradiť súrodenca," hovorí záchranár Martin Šefc.

Všetci traja chalani boli pedanti. S pokojnou povahou mimo práce, ale aj v nej, veselí a zábavní ľudia, ktorí  zbožňovali tatranské túry, rôzne druhy športu, hubárčenie a svoje rodiny. František bude mať v septembri svadbu a na nej mal tancovať aj nebohý doktor Marek Rigda, stihol mu dať cennú radu do života.

"Povedal, že peňaženka a mobil sú len tvoje a na to ti manželka nesmie siahať, tak toto si budem do konca života pamätať," hovorí František.

Šatka a ľadvinka

Navždy si ho traja kamaráti budú pamätať s jeho typickou šatkou na hlave  a s ľadvinkou okolo pása. Budú si ho pamätať ako úžasného lekára, ktorý sa nikdy nad nikým nevyvyšoval. Zostane v ich mysliach ako skromný a obyčajný Marek Rigda so šibalským úsmevom na tvári.

Posledná rozlúčka so záchranármi sa uskutoční vo štvrtok o 10:00 v konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Reportáž spracovala redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy