Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zrušená dovolenka v Tunisku? Cestovky vedia vrátiť peniaze
Zdielať na

Zrušená dovolenka v Tunisku? Cestovky vedia vrátiť peniaze

BRATISLAVA / Od teroristického útoku v Tunisku ubehli dva týždne a Slovákom, ktorí sa po krvavej udalosti vrátili domov, začali vyplácať peniaze za dni ktoré nestihli vyčerpať. Iní pre istotu plánované zájazdy stornovali.

Jednou z dovolenkárok, ktorá zrušila svoj pobyt v Tunisku je aj Patrícia z Košíc. Požiadala o vrátenie peňazí ešte minulý týždeň. "Mala som zakúpený zájazd do Tuniska. Cestovka nám ho minulý týždeň vystornovala s tým, že do piatich pracovných dní nám pošlú peniaze," uviedla Patrícia.

Zatiaľ sa tak nestalo a Patrícia opäť kontaktovala cestovku. "Kontaktovala som call centrum tam mi povedali, že je to až mesiac, potom som volala späť do pobočky a ona mi povedala, že do 10 dní," dodáva Košičanka.

Desiatky žiadostí

Podľa zástupkyne cestovnej kancelárie na ich stoloch sú odo dňa teroristického útoku desiatky podobných žiadosti a vybavujú ich postupne. Patrícii peniaze už poslali. "Táto klientka nám žiadosť poslala minulý týždeň a jej žiadosť bola vybavená tento utorok a peniaze jej boli vrátené," uviedla zástupkyňa cestovnej kancelárie Silvia Ladvenicová.

Každému, kto si u nich kúpil zájazd, sa snažia vyjsť v ústrety. "Je veľa takých, ktorí odmietli vycestovať teraz, ale prehodili si to o mesiac či dva," dodala Ladvenicová.

Obmedzili počet letov

Podľa Stanislava Macka z Asociácie cestovných kancelárií jedna z cestovných kancelárií stornovala celú sezónu. "Viaceré cestovné kancelárie zostali so svojou ponukou, akurát obmedzili počet letov do Tunisu," uviedol Macko.

Vycestovať do Tuniska neodporúčajú svojim obyvateľom ani Briti. Do krajiny poslali špeciálny tím, aby zmapoval bezpečnostnú situáciu. "Zatiaľ nemáme žiadne informácie naznačujúce bezprostrednú hrozbu. Od útoku v Sousse sú tajné služby v pohotovosti. Hrozba útoku je opäť vysoko pravdepodobná," uviedol britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

Momentálne je v týchto dňoch viac ako 3 tisíc Britov, aerolínie pre nich poslali špeciálne lietadlá.

K dnešnému dňu je v Tunisku zaregistrovaných 235 zaregistrovaných Slovákov. "Ministerstvo naďalej odporúča Slovákom, aby necestovali na nebezpečné hraničné miesta, aby sa nezdržiavali na verejných zhromaždeniach. Ak vyhodnotíme situáciu inak ako aktuálne je, určite budeme našich občanov informovať," uviedol Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Podľa hovorcu Slovenskej informačnej služby je situácia v Tunisku neprehľadná. "Bezpečnostná situácia v Tunisku je veľmi neprehľadná a v niektorých oblastiach ju hodnotíme ako rizikovú," uviedol Branislav Zvara.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy