Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na priecestiach budú kontroly, spúšťa sa akcia Zastav a preži
Zdielať na

Na priecestiach budú kontroly, spúšťa sa akcia Zastav a preži

BRATISLAVA / Minulý rok tragicky zomrelo na železničných priecestiach takmer 50 ľudí. Železnice spolu s políciou preto spúšťajú informačnú bilbordovú kampaň Zastav a preži, ktorá poukáže na správne prechádzanie a prejazdy cez priecestia.

Kampaň sa začína 1. júla a potrvá do 31. augusta. Na 120 bilbordoch na frekventovaných miestach na celom Slovensku je fotografia z reálnej nehody na priecestí.

"Naším cieľom je apelovať na vodičov, aby nepodceňovali železničné priecestia a aby vedome neriskovali a neprichádzali o život pri strete s vlakom. Chceme zvýšiť povedomie a upozorniť na nebezpečný prejazd cez priecestia," vysvetlila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková.

Policajné kontroly

Počas trvania bude kampaň spojená s policajnými kontrolami. Akcia je zameraná na vodičov, cyklistov, chodcov i motorkárov.

Na Slovensku majú Železnice Slovenskej republiky v správe momentálne 2 122 priecestí, z nich je 1 076 zabezpečených.

"Za prvý polrok tohto roku sa na priecestiach stalo 25 nehôd, sedem ľudí pri nich zomrelo, osem sa ťažko zranilo," uviedla Pavliková.

Plošná akcia

Kampaň podporuje i polícia, ktorá 1. júla začína s plošnou akciou. "Zameraná je na dodržiavanie predpisov o bezpečnosti cestnej premávky vodičmi, vozidlami, chodcami a cyklistami," vysvetlil riaditeľ odboru železničnej polície Norbert Berec.

Kontroly budú trvať celé leto. Na konci turistickej sezóny polícia akciu vyhodnotí.

"Dúfame, že počet nehôd alebo vodičov, ktorá na priecestiach páchajú priestupky, nám aj vďaka kampani klesne," uviedol Berec. Akcia je podľa jeho slov najmä preventívna.

Železnice s políciou spúšťajú kampaň Zastav sa a preži, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy