Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hospitalizovaný Kórejčan MERS nemá, karanténu hotela zrušili
Zdielať na

Hospitalizovaný Kórejčan MERS nemá, karanténu hotela zrušili

ŽILINA / Kórejčan, u ktorého existovalo podozrenie na MERS, toto ochorenie nemá. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, opakované testy sú negatívne. Regionálny hygienik zrušil karanténu žilinského hotela, v ktorom Kórejčan býval.

"Môžeme potvrdiť, že kontrolné vyšetrenie vzoriek bolo dokončené a výsledky sú negatívne," informoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. 

Zrušili karanténu

"Zároveň, regionálny hygienik v Žiline zrušil prijaté opatrenia pre
hotel a ubytovaných hostí. Pacient zostáva hospitalizovaný a o ďalšom postupe v súvislosti s liečbou bude informovať Univerzitná nemocnica v Bratislave,"
dodal Bubla.

V pondelok neoficiálne informoval TV JOJ prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek, že sa Kórejčan pred svojím príchodom na Slovensko zúčastnil pohrebu svojho príbuzného, ktorý pravdepodobne zomrel práve na MERS.

Karanténu hotela po oznámení opakovaných výsledkov zrušili, pozrite si reportáž:

Pri podozrení, že by mohol byť nakazený, podľa prednostu Macáška,  hospitalizovaný muž okamžite vyhľadal lekársku pomoc a nechal sa vyšetriť. A to aj s ohľadom na svoju cestovateľskú anamnézu.

Veľvyslanectvo Kórejskej republiky ale túto informáciu po jej zverejnení viacerými médiami poprelo. "Máme informáciu dotyčného pacienta z Južnej Kórey, ktorý má podozrenie na MERS, že nebol na pohrebe. Nebol ani v nemocnici," povedala pre TV JOJ zamestnankyňa veľvyslanectva Hyungju Kim.

Podozrenie na MERS

Tridsaťdeväťročného Kórejčana previezli za prísnych bezpečnostných opatrení v sobotu zo Žiliny do Bratislavy. Testy vysokoinfekčné ochorenie MERS nepotvrdili, museli sa však opakovať. 

Testy nie sú lacnou záležitosťou. Koľko stál tento prípad? Pozrite si reportáž:

"Ani jedna vzorka odobratá pacientovi nebola pozitívna. Z rozborov štyroch vzoriek, ktoré boli vykonané v pražskom laboratóriu, tri vyšli negatívne, jedna s hraničnými hodnotami. Avšak nie pozitívne,"  informoval ešte v nedeľu hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

"Napriek tomu, v takejto situácii podľa epidemiologických pravidiel je nevyhnutné vyšetrenie zopakovať. Čiže pacientovi budú opäť odobraté vzorky a zaslané na kontrolné vyšetrenie do Prahy,"  dodal Bubla.

Bezpečnostné opatrenia

Žilinský hotel, v ktorom bol muž ubytovaný, po oznámení výsledkov ale v nedeľu opäť opáskovali a uzavreli. Hlavný regionálny hygienik sprísnil protiepidemické opatrenia - nielen pre hostí, ale aj pre personál hotela.

"Boli prijaté karanténne opatrenia, to znamená, všetci ubytovaní a zároveň personál, ktorý mal službu, musia zotrvať v danom hoteli, pokým nebudú definitívne výsledky laboratórneho vyšetrenia," potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Liečba neexistuje

Prvý prípad ochorenia MERS sa objavil 20. mája v Južnej Kórei. Odvtedy sa vírusom nakazilo 150 ľudí, z ktorých podľa najnovších informácií 16 zomrelo. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami.

Prvým, u koho v Kórei MERS diagnostikovali, bol podnikateľ, ktorý sa vrátil zo služobnej cesty v Saudskej Arábii.

Ochorenie MERS prvýkrát identifikovali u ľudí v roku 2012. Spôsobuje ho koronavírus z rovnakého kmeňa, ako je vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu.

MERS sa vyskytuje väčšinou v Saudskej Arábii, kde má od roku 2012 na svedomí viac ako 400 životov. Zatiaľ naň neexistuje žiadna liečba ani očkovacia látka. Úmrtnosť u tohto ochorenia je zhruba 38 percentná.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy