Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
U Kórejčana sa podozrenie na MERS nepotvrdilo, testy ale treba opakovať
Zdielať na

U Kórejčana sa podozrenie na MERS nepotvrdilo, testy ale treba opakovať

BRATISLAVA/PRAHA / Výsledky 39 ročného Kórejčana s podozrením na vysokoinfekčné ochorenie MERS, sú už známe. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, ani jedna zo vzoriek nebola pozitívna. Vyšetrenie je ale nevyhnutné zopakovať. Polícia po oznámení výsledkov ale opäť uzavrela hotel v Žiline, kde bol Kórejčan ubytovaný.

"Ani jedna vzorka odobratá pacientovi nebola pozitívna. Z rozborov 4 vzoriek, ktoré boli vykonané v pražskom laboratóriu, tri vyšli negatívne, jedna s hraničnými hodnotami. Avšak nie pozitívne. Napriek tomu, v takejto situácii podľa epidemiologických pravidiel je nevyhnutné vyšetrenie zopakovať. Čiže pacientovi budú opäť odobraté vzorky a zaslané na kontrolné vyšetrenie do Prahy," informoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Bezpečnostné opatrenia

Muža previezli v sobotu zo Žiliny do Bratislavy. Ubytovaný bol v známom hoteli v blízkosti centra Žiliny. Polícia z dôvodu bezpečnosti celý hotel uzavrela a obohnala policajnými páskami.

Prevoz Kórejčana do Bratislavy sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Izbu v hoteli, kde bol ubytovaný, museli vydezinfikovať. Pozrite si reportáž:

Izbu na piatom poschodí, ale aj priestory, v ktorých sa cudzinec pohyboval, museli hasiči postriekať špeciálnym prostriedkom. "Po evakuovaní osoby sme dezinfikovali miestnosť v ktorej sa zdržiaval a potom sme následne dezinfikovali aj príslušníkov," potvrdil veliteľ zásahu Zdenko Gašparík.

Hotel opäť uzavreli

Po oznámení výsledkov polícia ale opäť opáskovala hotel v Žiline, kde bol Kórejčan ubytovaný. Na miesto sa podľa informácií TV JOJ dostavil aj regionálny hygienik. Ten vydal žiadosť na uzavretie hotela.

Polícia hotel, kde bol muž ubytovaný, opäť uzavrela a stráži. Pozrite si reportáž:

Momentálne sa na mieste nachádza niekoľko policajných hliadok, všetci príslušníci majú na tvárach rúška.

Liečba neexistuje

Prvý prípad ochorenia MERS sa objavil 20. mája v Južnej Kórei. Odvtedy sa vírusom nakazilo 145 ľudí, z ktorých podľa najnovších informácií 15 zomrelo. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami.

Prvým, u koho v Kórei MERS diagnostikovali, bol podnikateľ, ktorý sa vrátil zo služobnej cesty v Saudskej Arábii.

Ochorenie MERS prvýkrát identifikovali u ľudí v roku 2012. Spôsobuje ho koronavírus z rovnakého kmeňa, ako je vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu.

MERS sa vyskytuje väčšinou v Saudskej Arábii, kde má od roku 2012 na svedomí viac ako 400 životov. Zatiaľ naň neexistuje žiadna liečba ani očkovacia látka. Úmrtnosť u tohto ochorenia je zhruba 38 percentná.

Najnovšie informácie o prípade pre TV JOJ poskytli hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská, riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko a primárka oddelenia epidemiológie UNB Elena Lazarová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy