Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pacienta s podozrením na ochorenie MERS previezli do Bratislavy
Zdielať na

Pacienta s podozrením na ochorenie MERS previezli do Bratislavy

BRATISLAVA/ŽILINA / V Žiline sa objavilo podozrenie na vysokoinfekčné ochorenie MERS. Ako informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská, muža previezli do Bratislavy.

"Dostali sme informáciu, že v Žiline je muž, ktorý má vysoké podozrenie na vysokoinfekčný MERS. Preto sme aktivovali našu podtlakovú jednotku na kliniku infektológie a geografickej medicíny v nemocnici na Kramároch a čakáme na pacienta," potvrdila pre TV JOJ hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. 

Informáciu potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva.

"Môžeme potvrdiť, že bol zabezpečený transport osoby zo Žiliny na špecializované pracovisko Univerzitnej nemocnice v Bratislave s príznakmi ochorenia MERS," informoval hovorca ministerstva Peter Bubla.

Čakajú na výsledky

Podľa jeho slov ide o 39 ročného cudzinca. Ten bol ubytovaný v známom hoteli v blízkosti centra Žiliny. Polícia z dôvodu bezpečnosti celý hotel uzavrela a obohnala policajnými páskami

"Ochorenie zatiaľ u neho potvrdené nebolo. Vzorky budú odoslané do laboratória v Prahe a výsledky očakávame do 24 hodín. Úrad verejného zdravotníctva ako aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva momentálne vykonávajú v spolupráci s políciou všetky potrebné kroky aj v súlade s epidemiologickým plánom, ako napríklad zisťovanie osôb, s ktorými pacient prišiel do kontaktu," zdôraznil Bubla.

TV JOJ

Všeobecné protiepidemické opatrenia na Slovensku podľa Bublu zahŕňajú prípravu aj na situácie k možným virulentným nákazám, ku ktorým patrí aj MERS.

Úrad verejného zdravotníctva teraz bude zisťovať, s kým Kórejčan prišiel do kontaktu.

Najnovšie informácie o prípade pre TV JOJ poskytli riaditeľka tlačového odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková a hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Pozrite sa:

"Okrem Bratislavy, kde je podtlaková jednotka na prijímanie pacientov s vysokoinfekčnými nákazami, máme ďalšie dve mobilné jednotky v Banskej Bystrici a Košiciach. Zároveň máme viaceré sanitky vybavené špeciálnymi odevmi. Zdravotnícki pracovníci sú informovaní o predmetnom ochorení. V prípade podozrenia na dané ochorenie budú vychádzať z epidemiololgických súvislostí," dodal Bubla.

Polícia uzavrela žilinský hotel, kde sa Kórejčan nachádzal. Pozrite si reportáž:

Liečba neexistuje

Prvý prípad ochorenia MERS sa objavil 20. mája v Južnej Kórei. Odvtedy sa vírusom nakazilo 138 ľudí, z ktorých 14 zomrelo. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami.

Prvým, u koho v Kórei MERS diagnostikovali, bol podnikateľ, ktorý sa vrátil zo služobnej cesty v Saudskej Arábii.

Ochorenie MERS prvýkrát identifikovali u ľudí v roku 2012. Spôsobuje ho koronavírus z rovnakého kmeňa, ako je vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu.

MERS sa vyskytuje väčšinou v Saudskej Arábii, kde má od roku 2012 na svedomí viac ako 400 životov. Zatiaľ naň neexistuje žiadna liečba ani očkovacia látka. Úmrtnosť u tohto ochorenia je zhruba 38 percentná.

Čo je MERS a ako sa prejavuje? Dozviete sa v reportáži:

Najčítanejšie správy