Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
MERS zabíja ďalej. Nákaza sa šíri z nemocnice
Zdielať na

MERS zabíja ďalej. Nákaza sa šíri z nemocnice

SOUL / Južná Kórea v nedeľu oznámila sedem nových prípadov nakazenia nebezpečným ochorením MERS i jeho pätnástu obeť. Za epicentrum šírenia nákazy označili nemocnicu v Soule. Tá preto zavrela väčšinu svojich oddelení. Prvé podozrenie na ochorenie sa objavilo už aj na Slovensku u 39 ročného Kórejčana.

Nemocnica v juhokórejskom Soule pozastavila poskytovanie väčšiny zdravotníckych služieb. Okrem pohotovosti nebude prijímať ani nových pacientov.

Medicínske centrum sa chce v prvom rade sústrediť na zastavenie šírenia vírusu MERS, nakoľko jej pripísali pôvod vyše 70 prípadov tejto nákazy.

"Ospravedlňujeme sa za spôsobenie veľkého znepokojenia v súvislosti s tým, že medicínske centrum Samsung sa stalo epicentrom šírenia nákazy MERS," uviedol šéf nemocnice.

Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva ohlásilo sedem nových prípadov nákazy MERS. Celkový počet nakazených tak stúpol na 145.

Od 20. mája, keď sa v Južnej Kórei objavil prvý prípad nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom, na toto ochorenie zomrelo 15 ľudí. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami.

Podozrenie na Slovensku

V sobotu sa podozrenie na vysokoinfekčný MERS objavilo aj na Slovensku. Zo Žiliny previezli do Bratislavy 39 ročného Kórejčana. Ochorenie u neho zatiaľ potvrdené nebolo a momentálne sa čaká na výsledky.

Najnovšie informácie o prípade pre TV JOJ poskytli riaditeľka tlačového odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková a hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská:

Najčítanejšie správy