Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Železnice zvyšujú príplatok za kúpu lístka vo vlaku na 3 eurá
Zdielať na

Železnice zvyšujú príplatok za kúpu lístka vo vlaku na 3 eurá

BRATISLAVA / Železnice od budúceho týždňa zvyšujú príplatky. Počet tých, ktorí nastupujú do vlaku bez lístka, vraj stále rastie. A tak po 15. júni namiesto doterajšieho poplatku 1,50 zaplatíte za kúpu lístka vo vlaku sprievodcovi raz toľko.

Podľa vedenia železníc by mali všetci cestujúci držať lístok v ruke už keď nastupujú do vlaku. "Cestujúci si musia uvedomiť, že lístok je zmluva medzi cestujúcim a železnicami a tým vznikajú práva aj povinnosti obom stranám," informuje riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morhačová.

Len tí, ktorí bývajú v malých obciach a pokladne na vlakovej stanici nemajú, môžu nastúpiť do vlaku bez lístka. "Ak tam pokladňa nie je, tak áno, tí si ho môžu kúpiť od sprievodcu. Platí, že by ho mali pri nástupe vyhľadať, osloviť, že lístok nemajú, nie čakať kým on príde," tvrdí Morhačová.

Pokuta

Takzvaných čiernych pasažierov pribúda. Sú ľudia, ktorí čakajú a špekulujú, že sa zvezú dve tri zástavky a možno sprievodca nepríde. "Ak lístok v ruke nemajú, sprievodca nevie, kedy nastúpili, a preto im môže dať pokutu. Na mieste vo výške 10 eur a keď nemajú na mieste, tak potom až 30 eur," dodáva Morháčová.

Ak po 15. júni nastúpite na vlak vo vlakovej stanici, kde sú pokladnice bez lístka, namiesto doterajšieho poplatku 1,50, zaplatíte k cene lístka raz toľko. Týka sa to iba cestujúcich, ktorí cestujú zadarmo.

Cestujúci zadarmo

"Osobitným problémom sú cestujúci zadarmo. Musia mať lístok s nulovou hodnotou. Ak si ho vypýtajú vo vlaku, zaplatia 3 eura. Ale  takisto tí, ktorí za  lístok platia, zaplatia  vo vlaku ešte plus 3 eurá," vysvetľuje riaditeľka odboru komunikácie.

Pre platiacich cestujúcich je cena príplatku pri kúpe lístka rovnaká 1,50 eura.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy