Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sociálka zobrala mame dvojmesačné bábätko. Len preto, že je nepočujúca
Zdielať na

Sociálka zobrala mame dvojmesačné bábätko. Len preto, že je nepočujúca

BRATISLAVA/LILLEHAMER / Nepočujúcej nórskej matke a slovenskému otcovi odobrali nórske úrady iba dva a pol mesačné dievčatko. Kojenca takto odtrhli od biologickej matky. Odvtedy jej ho podľa slov rodiny dovolili vidieť iba raz. Opäť sa tak črtá mimoriadne zložitý medzinárodný súdny spor o nevinné dieťa.

Otec dieťaťa je Slovák, matka Nórka. Dieťa má dvojité občianstvo. Odobratie nasledovalo po niekoľko týždňovom sledovaní sociálnou službou. Povolené kontakty s kojencom - jedna hodina za 14 dní.

Dôvody, prečo bábätko odobrali, sú podľa rodiny nepochopiteľné.

Jedným z nich je skutočnosť, že matka nepočuje. Navyše pochádza z náhradnej rodiny. Obaja odmietli ísť žiť do centra, kde by ich monitorovali kamerami, a tak prišla pomáhať babka.

Keď sa dozvedela o častých návštevách sociálky, bola ochotná vzdať sa s manželom života na Slovensku. Deň pred jej príletom bábätko odobrali. Odvtedy ho nevidela.

"Mne malú nikdy neukázali, povedali, že nemám nárok vidieť dievča, malú Maxine. Naposledy ma vyslovene strážili v miestnosti policajti a keď som išla na toaletu, tak stáli policajti pri dverách," opisuje stará mama.

Nórske úrady uvádzajú dôvody takto: rodina sa podľa nich nevedela dostatočne o dieťa postarať, otec sa podľa nich vyhrážal, že dieťa vyvezie na Slovensko. Spomína sa aj odmietnutie podporného pobytu, ale aj opustenie nemocnice s bábätkom, napriek odporúčaniam lekárov.

Na dne

Rodina je psychicky na dne, pomáhajú im desiatky ľudí. "Veď predsa rodičia neurobili nič zlé, starajú sa o malú tak, ako sa patrí. Keby som to nevidela na vlastné oči, tak to netvrdím. Ale videla som a tvrdím, že rodičia sú dobrí," stojí si za svojím stará mama.

V prípade sa angažuje slovenské Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu  detí a  mládeže. Nóri už majú na stole intervenciu. Je na súde, či príjme Slovensko ako tretiu stranu do sporu.

"Má dvojité občianstvo, to znamená v prípade, že rodičia sa budú chcieť dostať na Slovensko, budú chcieť žiť na Slovensku a budú tak isto chcieť, aby dieťa vyrastalo v biologickej rodine na Slovensku, Slovensko sa bude môcť pokúsiť o to, aby zaintervenovalo práve v takejto fáze," informovala riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Prístup nórskych úradov pobúril aj zástupkyňu vlády pred európskym súdom. Podľa nej je otázne, či boli dodržané ľudské práva.

"Vzhľadom na to, že išlo o kojené dieťa, frekvencia kontaktu sam mi zdá absolútne nedostatočná. Teda záverom môžem konštatovať, že z dostupných informácií nevyplýva, že by boli ľudskoprávne záruky, ktorými je ako člen Rady Európy viazané aj Nórsko, dodržané," hovorí zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Pozastavuje sa aj nad tým, či bola pomoc úradov rodine dostatočná. Či bolo odobratie naozaj úplne krajným riešením. V neposlednom rade je tu otázka, či umožnili pomoc biologických príbuzných, v tomto prípade starých rodičov.

"Nevieme, ako ďalej a sme všetci nervózni a si poplačeme a vyobjímame sa a ideme ďalej, musíme ísť ďalej. Budeme bojovať, budeme sa súdiť,"
dodala stará mama.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy